James Balch - Super Antyoksydanty.txt

(600 KB) Pobierz
JAMES BALCH



SUPER ANTYOKSYDANTY

(THE SUPER ANTIOXIDANS. 
WHY THEY WILL CHANGE THE FACE OF HEALTHCARE IN THE 21ST CENTURY.)

LEKI XXI WIEKU W NASZYM JEDZENIU

(T�UMACZY�A STANIS�AWA PROCYK)

WST�P
       Gratulacje! Jestem z ciebie bardzo dumny. Moim zdaniem obecnie najwa�niejsze dla ciebie jest dowiedzie� si� jak najwi�cej o swoim zdrowiu. By� zdrowym to m�dry i rozwa�ny cel. Wspania�� rzecz� jest wzi�cie osobistej odpowiedzialno�ci za swoje zdrowie. Ksi��ka ta pomo�e ci to osi�gn��. Wybieraj�c j�, zrobi�e� pierwszy ma�y krok w kierunku poprawy jako�ci swego �ycia, poniewa� postanowi�e� ponosi� odpowiedzialno�� za w�asne zdrowie. Znajdziesz tu bezcenne informacje, kt�re pomog� osi�gn�� ten cel, bo u�atwi� ci zrozumienie, jak ogromne znaczenie maj� antyoksydanty zwane r�wnie� przeciwutleniaczami, w utrzymaniu zdrowia i zapobieganiu chorobom.
       Ksi��ka ta przedstawia bardzo interesuj�cy paradoks - fakt, �e tlen jest niezb�dny do �ycia, a jednocze�nie ten sam tlen przyczynia si� do starzenia i �mierci. Zetkn��em si� z t� zagadk�, kiedy choroba zaatakowa�a moich bliskich ponad dwadzie�cia lat temu.
       W ko�cu lat 70. moja �ona i dzieci zacz�y przewlekle chorowa�; cho� by�am do�wiadczonym lekarzem, nie potrafi�em ustali� przyczyny choroby. W poszukiwaniu sposob�w ich wyleczenia opiera�em si� na medycynie tradycyjnej, trac�c wiele czasu i pieni�dzy. I cho� zwr�ci�em si� o porad� do najlepszych specjalist�w, nie mog�em odkry� przyczyny choroby. W ko�cu zda�em sobie spraw�, �e w tym wypadku tradycyjna medycyna nie jest w stanie pom�c.
       W ko�cu uda�em si� do s�awnego lekarza, specjalisty w dziedzinie medycyny alternatywnej i metod naturalnych. Zasugerowa�, �e przyczyn� choroby mo�e by� alergia, stanowi�ca reakcj� na spo�ywane produkty. By�em zdumiony, kiedy zapyta�: �Czy nie s�dzi pan, �e to potrawy spo�ywane przez pa�sk� rodzin� spowodowa�y chorob�?". Jeszcze bardziej zdziwi�o mnie, kiedy doda�: �Czy pan wie, �e po�ywienie pa�skiej rodziny mo�e przywr�ci� jej zdrowie?".
       Prostota tych s��w zdziwi�a mnie i zaszokowa�a, ale stanowi�a jednocze�nie przes�anie wskazuj�ce, �e organizm staje si� tym, co przyjmuje w po�ywieniu. W tamtym czasie taka koncepcja by�a mi zupe�nie obca. Nigdy nie uczono mnie podstawowej prawdy, �e zdrowie cz�owieka jest bezpo�rednio zwi�zane z �ywno�ci�, kt�r� zjada lub kt�rej nie zjada, oraz �e po�ywienie mo�e zatruwa� organizm.
       Ale kiedy zobaczy�em, jak poprawia si� zdrowie �ony i dzieci, a w ko�cu dochodzi do ca�kowitego ich wyleczenia dzi�ki zmianom diety i wspomaganiu jej sk�adnikami uzupe�niaj�cymi, postanowi�em zbada� ten problem. Rozpocz��em poszukiwania, maj�ce na celu zrozumienie alternatywnych metod uzdrawiania.
       Szybko doszed�em do wniosku, �e podstaw� dobrego stanu zdrowia jest uk�ad odporno�ciowy, zwany te� immunologicznym, i jego wydolno��. Bez odpowiedniego systemu obronnego organizm staje si� podatny na atak ogromnej ilo�ci chorobotw�rczych mikroorganizm�w (zarazk�w) i niszcz�cego dzia�ania wolnych rodnik�w (oksydant�w, czyli utleniaczy). Wolne rodniki? Nikt mi nigdy o nich nie m�wi�. Co to jest? Wkr�tce dowiedzia�em si�, �e wolne rodniki s� zwalczane przez antyoksydanty (przeciwutleniacze). Ale co to s� antyoksydanty? Upraszczaj�c, an-tyoksydanty to sprzymierze�cy, wolne rodniki za� to wrogowie.
       Przeczyta�em wiele prac, zawieraj�cych liczne dowody przemawiaj�ce za tym, �e antyoksydanty skracaj� przebieg wielu chor�b, zapobiegaj� im, a w niekt�rych wypadkach powoduj� wyleczenie. Stopniowo zacz��em rozumie�, �e teorie na temat choroby, kt�rych uczono mnie na studiach medycznych, s� niekompletne. Wielu chor�b, z kt�rymi mia�em cz�sto do czynienia, jak rak i choroby serca, nie mo�na by�o wyja�ni� za pomoc� teorii zarazk�w, kt�rej mnie uczono. Musia�o by� co� wi�cej. W miar� dalszych docieka�, szeroki problem zacz�� si� zaw�a�.
       Potwierdza�o si�, �e zaburzenia uk�adu odporno�ciowego s� odpowiedzialne za rozw�j raka i chor�b serca - g��wnych �miertelnych chor�b w spo�ecze�stwach kraj�w wysoko rozwini�tych gospodarczo. Jednocze�nie zda�em sobie spraw� ze znaczenia antyoksydant�w w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Koncepcja �stresu oksydacyjnego" wywo�anego przez reaktywne substancje utleniaj�ce - wolne rodniki niszcz�ce nasz organizm, b�d�ce wa�nym czynnikiem przedwczesnego starzenia si�, choroby i �mierci - by�a mi nie znana, zanim rozpocz��em moje poszukiwania.
       W ostatnich latach nast�pi� zwrot w pojmowaniu procesu chorobowego. Wsp�czesna medycyna konwencjonalna przyj�a, �e wi�kszo�� chor�b jest wywo�ana przez zarazki, kt�re nale�y zniszczy�, aby dosz�o do wyzdrowienia chorego. W tym celu stosuje si� leki, antybiotyki, chemioterapi�, radioterapi�, a nawet zabiegi chirurgiczne.
       Jednak szko�a my�lenia, kt�rej sta�em si� zwolennikiem, uznaje inne formy sztuki uzdrawiania, kt�re nie wchodz� w sk�ad tradycyjnej praktyki medycznej. Dopiero teraz zaczynamy w pe�ni rozumie�, �e choroba powstaje w wyniku utraty r�wnowagi w organizmie z powodu zaburze� od�ywiania lub �zatrucia". Aby odzyska� zdrowie, nale�y przywr�ci� r�wnowag� organizmu, dzia�aj�c na jego korzy��, nie za� przeciwko niemu.
       W ci�gu 35 lat praktyki lekarskiej jako chirurg i urolog stosowa�em u pacjent�w tradycyjne leczenie, jednak w wielu wypadkach jego wyniki rozczarowywa�y mnie, zw�aszcza wyniki leczenia raka p�cherza moczowego i gruczo�u krokowego.
       Kiedy zacz��em, opr�cz tradycyjnego leczenia chirurgicznego i innych metod, zaleca� pacjentom zmian� sposobu od�ywiania i wspomaganie diety uzupe�niaj�cymi substancjami od�ywczymi, stwierdzi�em, �e nie tylko ich stan ulega� poprawie, ale tak�e wielu z nich zosta�o wyleczonych w niemal cudowny spos�b! W rezultacie byli o wiele bardziej szcz�liwi ni� ci leczeni jedynie za pomoc� radykalnych zabieg�w operacyjnych, chemioterapii i (lub) radioterapii.
       Nigdy nie uwa�a�em siebie za nauczyciela, ale w istocie lekarze s� nauczycielami i wkr�tce przekona�em si�, �e uczenie pacjent�w, jak mog� osi�gn�� popraw� zdrowia przez zmian� diety i wspomaganie jej uzupe�niaj�cymi substancjami od�ywczymi, owocowa�o wyzdrowieniem, jakiego do tej pory nigdy nie by�em �wiadkiem. To naprawd� robi�o wra�enie. Po pierwsze, stwierdzi�em, �e podstaw� ka�dego programu uzdrawiania musi by� prawid�owe od�ywianie i dieta prowadz�ca do uzyskania homeostazy, czyli r�wnowagi �rodowiska wewn�trznego organizmu.
       Odpowiednie od�ywianie i prawid�owo funkcjonuj�cy uk�ad odporno�ciowy s� niezb�dne do zwalczania nie tylko bakterii chorobotw�rczych, ale tak�e wewn�trznych szkodliwych skutk�w dzia�ania wolnych rodnik�w. Kluczem do wyzdrowienia jest r�wnowaga i antyoksydacja.
       Drug� rzecz�, kt�rej si� nauczy�em, r�wnie wa�n� jak pierwsza, jest konieczno�� eliminowania z organizmu substancji truj�cych. Odtruwanie stanowi podstawow� cz�� procesu zdrowienia. Wreszcie, po trzecie, uzna�em, �e dla zdrowia niezb�dne jest umiarkowanie. Tak wi�c okaza�o si�, �e ka�de skuteczne leczenie musi odnosi� si� do cz�owieka jako ca�o�ci. Strona fizyczna jest - oczywi�cie -wa�na, ale nale�y bra� pod uwag� r�wnie� dusz� i �ycie duchowe. Umys�, emocje i wola cz�owieka oraz stresy zwi�zane z codzienn� egzystencj� mog� by� przyczyn� powa�nej choroby.
       Co niszczy organizm? Wed�ug Stevena C. Denka, autora New Health Resources Manual (Podr�cznik nowych mo�liwo�ci zachowania zdrowia), �s� to dieta i czynniki �rodowiskowe, zak��caj�ce r�wnowag� od�ywiania i homeostaz�, prowadz�ce w efekcie do zakwaszenia i niedotlenienia. Jednocze�nie dochodzi do zastoju ch�onki (limfy), co zwi�ksza niezdolno�� organizmu do uwalniania bia�ek krwi i prowadzi do nagromadzenia toksyn oraz og�lnego zatrucia pokarmowego. S� to podstawowe czynniki, kt�re uruchamiaj� biologiczne zmiany zwyrodnieniowe, powoduj�ce rozpad i rozpocz�cie si� proces�w biochemiczno/elektronicznych, daj�cych efekt korodowania" - stwierdza Denk. �Do produkt�w �ywno�ciowych i u�ywek, kt�re wp�ywaj� niekorzystnie na organizm, nale�� herbata, kawa, nadmiar alkoholu, tyto�, napoje orze�wiaj�ce z ko�a, leki (zar�wno recepturowe, jak i dost�pne bez recepty), nadmiar soli, cukru, cukierk�w, ciast, lod�w, napoje musuj�ce z kofein�, potrawy o wysokiej zawarto�ci� t�uszcz�w, nadmiar gotowanych i przetworzonych potraw i mi�sa, a przy tym nale�y zdawa� sobie spraw�, �e s� to potrawy i produkty spo�ywane przez nas codziennie".
       Po prostu �rozpadamy si� i korodujemy", a� do ko�ca �ycia, jedynie z powodu potraw i u�ywek, kt�re jemy b�d� kt�rych nie jemy, pijemy czy kt�rymi oddychamy.
       Pocieszaj�cy jest fakt, �e zespo�owi rozpadu-korozji mo�na zapobiega�, mo�na go zatrzyma�, a nawet cofn��!
       Istnieje stary dowcip o m�czy�nie zg�aszaj�cym si� do lekarza; lekarz dla ratowania zdrowia zaleca pacjentowi rezygnacj� ze wszystkich prawie rado�ci jego �ycia. Us�yszawszy, �e powinien przesta� pi�, pali�, k�a�� si� p�no spa�, za to dobrze si� od�ywia�, m�czyzna pyta: �Je�li to zrobi�, czy pan doktor zagwarantuje mi, �e b�d� �y� 100 lat?". Lekarz, patrz�c mu prosto w oczy, odpowiada: �Nie, ale gwarantuj�, �e b�dzie si� pan czu� tak, jakby ju� mia� pan 100 lat!".
       �y� pe�ni� �ycia w stanie zdrowia wcale nie oznacza rezygnacji ze wszystkiego, co nadaje �yciu warto��; wymaga jednak, aby�my zobowi�zali si� dba� o w�asne dobro, podejmuj�c odpowiednie decyzje dotycz�ce od�ywiania i stylu �ycia. Pami�taj, �e to, co jesz, wp�ywa na to, kim si� stajesz. Je�li przez wskazanie ci w�a�ciwej drogi, ksi��ka ta pomo�e ci w osi�gni�ciu celu, jakim jest d�ugie �ycie w zdrowiu, uznam, �e czas i energia po�wi�cone napisaniu tej ksi��ki zosta�y dobrze wykorzystane.
       Z pewno�ci� zgodzisz si� ze mn�, �e jest rzecz� m�dr� i przezorn� zachowa� dobre zdrowie, ale trzeba wiedzie�, jak je utrzyma�, a w razie choroby, jak je odzyska�. Zrozumienie zasad antyoksydacji i stosowanie sprzymierze�c�w - antyoksy-dant�w zawartych w po�ywieniu i w uzupe�niaj�cych substancjach od�ywczych...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin