Sprawozdanie z ćwiczeń z Ekotoksykologii w dn. 21.01.2012
Barbara Malinowska, Michał Uchman, Damian Smoleń, Marek Jodłowski,
Badanie wrażliwości drożdży Saccharomyces cerevisiae na pochodne chinonowe.
Cel ćwiczeń:
Określenie toksyczności menadionu względem komórek drożdży Saccharomyces cerevisiae SP4 (WT), zbadanie roli dysmutazy ponadtlenkowej w ochronie drożdży przed stresem oksydacyjnym wywołanym pochodnymi chinonowymi.
1. Materiał, sprzęt, odczynniki
✔
✔ hodowle logarytmiczne szczepów drożdży:
SP4 (szczep dziki)
✔ mikroskop
✔ szalki Petriego z podłożem YPG
✔ komora Melassez, głaszczki, pipety automatyczne, zlewki, probówki Eppendorfa (1,5 ml)
✔ 100 mM roztwór menadionu w alkoholu etylowym
✔ alkohol etylowy
✔ woda destylowana
2. Wykonanie
Ćwiczenie przeprowadzano w warunkach sterylnych.
● za pomocą komory Melassez sprawdzono gęstość otrzymanych logarytmicznych hodowli drożdży
Policzono komórki drożdży w 5 kwadratach, a następnie wyciągnięto średnią z wyników.
Średnia liczba komórek SP4 – 5,8
Obliczono gęstość hodowli drożdży:
g = śr. l. komórek x 100 x 1000 x rozcieńczenia
g = 5,8 * 100 * 1000 *100
g = 5,8 x 109
Szczep drożdży
Ilość komórek w ml
SP4
5,8 x 109
●
● metodą seryjnych rozcieńczeń uzyskano zawiesinę komórek o gęstości 5,8 x 107 kom./ml.
• Pobrano do probówki:
• 0,1 ml hodowli drożdży oraz dodano 0,9 ml H2O – uzyskano roztwór 5,8 x 108
• następnie z uzyskanego roztworu pobrano ponownie 0,1ml i dodano 0,9 ml H2O – uzyskano rozcieńczenie 5,8 x 107
● przygotowano rozcieńczenia wyjściowego roztworu menadionu (100 mM) w etanolu aby uzyskać stężenia: 50, 25, 10 mM
Metoda obliczeń:
Stężenie roztworu menadionu [mM]
Wykonanie rozcieńczeń z 1 ml roztworu menadionu o stężeniu 100 mM
50
500 μl menadionu + 500 μl etanolu
25
250 μl menadionu + 750 μl etanolu
10
100 μl menadionu + 900 μl etanolu
● na każdą z 5 szalek Petriego z podłożem YPG napipetowano po 100 μl zawiesiny komórek drożdży o gęstości 2 x 107 kom./ml. i głaszczkami rozprowadzono dokładnie po całej powierzchni
● na środek 4 szalek nakropiono po 5 μl kolejnych roztworów menadionu: 100, 50, 25, 10 mM. Na szalce traktowanej jako próba kontrolna nakropiono 5 μl etanolu
● po wyschnięciu kropel wstawiono szalki do cieplarki (28 C°) na okres 2 dni
● po upływie 48 h ma każdej szalce zmierzono linijką (w 4 płaszczyznach) średnicę stref zahamowania wzrostu
3. Wyniki
Zestawienie średnich wartości średnic stref zahamowania wzrostu dla poszczególnych stężeń
Stężenie menadionu w mg/l:
1 mol menadionu = 172, 2 g
0,1 mol = x
x = 17,22 g = 17220 mg
17220/2 = 8610
8610/2 = 4305
17220/10 = 1722
Obliczono % śmiertelności przyjmując za 100% średnicę szalki Petriego – 94mm z proporcji
94mm – 100%
13mm - x
Stężenie menadionu [mM]
Stężenie menadionu [mg/l]
Średnica [mm]
Czas: 48 h
Śmiertelność
% szczep SP4
% szczep MS2
100
17220
25,5
26
35
8610
24
4305
10,5
11
18
1722
13,5
14
16
Próba kontrolna 0,0
-
13
15
Określenie LC i obliczenie LC50 metodą probitową i metodą graficznej interpolacji
a) Dane pomocnicze do wyliczenia współczynnika regresji b
Ci
stężenie menadionu [mg/l]
xi = lg Ci stężenia
% SP4
yi = probit SP4
4,23603315
4,3567
3,93500315
4,3255
3,63397316
3,7735
MaxQuadro5