sprawozdanie_z_ćwicz.odt

(2134 KB) Pobierz

Sprawozdanie z ćwiczeń z Ekotoksykologii w dn. 21.01.2012

Barbara Malinowska, Michał Uchman, Damian Smoleń, Marek Jodłowski,

 

Badanie wrażliwości drożdży Saccharomyces cerevisiae na pochodne chinonowe.

 

Cel ćwiczeń:

Określenie toksyczności menadionu względem komórek drożdży  Saccharomyces cerevisiae SP4 (WT), zbadanie roli dysmutazy ponadtlenkowej w ochronie drożdży przed stresem oksydacyjnym wywołanym pochodnymi chinonowymi.

 

1.  Materiał, sprzęt, odczynniki

       

      hodowle logarytmiczne szczepów drożdży:

SP4 (szczep dziki)

      mikroskop

      szalki Petriego z podłożem YPG

      komora Melassez, głaszczki, pipety automatyczne, zlewki, probówki Eppendorfa (1,5 ml)

      100 mM roztwór menadionu w alkoholu etylowym

      alkohol etylowy

      woda destylowana

 

2.   Wykonanie

 

Ćwiczenie przeprowadzano w warunkach sterylnych.

 

                     za pomocą komory Melassez sprawdzono gęstość otrzymanych logarytmicznych hodowli drożdży

 

 

Policzono komórki drożdży w 5 kwadratach, a następnie wyciągnięto średnią z wyników.

 

Średnia liczba komórek SP4 – 5,8

 

Obliczono gęstość hodowli drożdży:

 

g = śr. l. komórek x 100 x 1000 x rozcieńczenia

 

g = 5,8 * 100 * 1000 *100

g =  5,8 x 109

 

 

Szczep drożdży

Ilość komórek w ml

SP4

5,8 x 109

 

 

                      

                              metodą seryjnych rozcieńczeń uzyskano zawiesinę komórek o gęstości 5,8 x 107 kom./ml.

 

                      Pobrano do probówki:

                      0,1 ml hodowli drożdży oraz dodano 0,9 ml H2O – uzyskano roztwór 5,8 x 108

                      następnie z uzyskanego roztworu pobrano ponownie 0,1ml i dodano 0,9 ml H2O – uzyskano rozcieńczenie 5,8 x 107

 

                     przygotowano rozcieńczenia wyjściowego roztworu menadionu (100 mM) w etanolu aby uzyskać stężenia: 50, 25, 10 mM

 

Metoda obliczeń:

 

Stężenie roztworu menadionu [mM]

Wykonanie rozcieńczeń z 1 ml roztworu menadionu o stężeniu 100 mM

50

500 μl menadionu + 500 μl etanolu

25

250 μl menadionu + 750 μl etanolu

10

100 μl menadionu + 900 μl etanolu

 

 

                     na każdą z 5 szalek Petriego  z podłożem YPG napipetowano po 100 μl zawiesiny komórek drożdży o gęstości 2 x 107 kom./ml. i głaszczkami rozprowadzono dokładnie po całej powierzchni

 

                     na środek 4 szalek nakropiono po 5 μl kolejnych roztworów menadionu: 100, 50, 25, 10 mM. Na szalce traktowanej jako próba kontrolna nakropiono 5 μl etanolu

 

                     po wyschnięciu kropel wstawiono szalki do cieplarki (28 C°) na okres 2 dni

 

                     po upływie 48 h  ma każdej szalce zmierzono linijką (w 4 płaszczyznach) średnicę stref zahamowania wzrostu

 

 

3.                  Wyniki

 

Zestawienie średnich wartości średnic stref zahamowania wzrostu dla poszczególnych stężeń

 

Stężenie menadionu w mg/l:

 

1 mol menadionu = 172, 2 g

0,1 mol = x

x = 17,22 g = 17220 mg

 

17220/2 = 8610

8610/2 = 4305

17220/10 = 1722

 

Obliczono % śmiertelności przyjmując za 100% średnicę szalki Petriego – 94mm z proporcji

94mm – 100%

13mm - x

 

Stężenie menadionu [mM]

Stężenie menadionu [mg/l]

Średnica [mm]

Czas: 48 h

Śmiertelność

% szczep SP4

Śmiertelność

% szczep MS2

100

17220

25,5

26

35

50

8610

24

25

25

25

4305

10,5

11

18

10

1722

13,5

14

16

Próba kontrolna 0,0

-

13

14

15

 

 

Określenie LC i obliczenie LC50 metodą probitową i metodą graficznej interpolacji

 

a) Dane pomocnicze do wyliczenia współczynnika regresji b

 

Ci

stężenie menadionu [mg/l]

xi  = lg Cstężenia

Śmiertelność

% SP4

yi = probit SP4

17220

4,23603315

26

4,3567

8610

3,93500315

25

4,3255

4305

3,63397316

11

3,7735

1722

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin