Tort orzechowo-kawowy.doc

(88 KB) Pobierz
Tort orzechowo - kawowy

Tort orzechowo - kawowy

Składniki na ciasto:

·         13 dag mąki pszennej

·         8 jajek

·         15 dag cukru

·         20 dag zmielonych orzechów laskowych, na pył (mogą być włoskie) 

·         1 cukier waniliowy (16 g)

·         2 łyżki mocnej, zimnej kawy

·         skórka otarta z 1 cytryny

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodać żółtka i ubić. Wymieszać z kawą i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, dokładnie, by nie było grudek, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Mąkę wmieszać delikatnie do masy żółtkowej.

Tortownicę o średnicy 21 - 23 cm (u mnie 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Ciasto może urosnąć z lekką górką, ale można to wyrównać nożem. 

Do nasączenia ciasta (prawdziwi kawosze zapewne zechcą nasączyć tort bardziej):

·         100 ml mocnej, zimnej kawy

·         2 łyżki czystej wódki lub brandy

Krem do przełożenia:

·         50 dag serka mascarpone

·         20 dag śmietanki kremówki

·         5 - 6 łyżek mleka

·         1 łyżka soku cytrynowego

·         3 opakowania cukru waniliowego (48 g)

·         2 łyżki startej czekolady

Kremówkę ubić  na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy, ubijać. Mascarpone utrzeć z mlekiem i sokiem cytrynowym (mikserem), dodać ubitą kremówkę i startą czekoladę. Wymieszać.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki. Krążki nasączyć kawą i przekładać kremem. Ilość kremu jest duża, dlatego spokojnie wystarczy do przełożenia tortu jak i jego dekoracji. Ja jednak udekorowałam polewą czekoladową (200 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać 120 g masła, wymieszać do rozpuszczenia; jeśli polewa będzie mało lejąca, dodać więcej masła, podgrzać w kąpieli wodnej).

Tort udekorować  - dowolnie.

Tort orzechowo - kawowy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin