Sycylijskie rurki z ricottą.doc

(555 KB) Pobierz
Sycylijskie rurki z ricottą

Sycylijskie rurki z ricottą

 

Składniki:

·         250g maki

·         2 łyżki cukru

·         25g masła

·         100ml wytrawnego białego wina

·         250g ricotty

·         1 łyżeczka cukru pudru

·         50g czekolady gorzkiej

·         łyżeczka śmietany

·         białko jajka

·         olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, masła i wina zagnieć elastyczne ciasto i odstaw na 1/2 godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i wytnij szklanką okręgi. Nawijaj je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie (miejsca nachodzenia posmaruj białkiem i dopiero złącz - nie odkleją się podczas smażenia). Rozgrzej olej słonecznikowy we frytkownicy i smaż rurki minutę, dwie, aż nabiorą rumianego koloru, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku i ostudź. Czekoladę rozpuść na parze, dodaj śmietanę. W polewie czekoladowej maczaj końcówki rurek lub smaruj wnętrze rurek pędzelkiem. Ricottę utrzyj z cukrem pudrem (możesz dodać orzechy lub kandyzowane owoce). Szprycą cukierniczą nakładaj krem ricotta do rurek przed podaniem. Po kilku godzinach ciasto może lekko zmięknąć, ale nadal będzie pyszne.

 

  

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin