marczello.doc

(20 KB) Pobierz

Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szk. cukru
2 łyżki kakao
1 ½ szk. mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 batony „Pawełki” z ciemnym nadzieniem

½ czekolady mlecznej
½ szk. mleka
1 szk. cukru
1 ½ masła
1 kieliszek spirytusu
2 żółtka (niekoniecznie)

Do nasączenia:
2 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szk. wody
cukier
Upiec biszkopt. Wystudzony rozciąć na 2 placki.
Batony, czekoladę mleczną, mleko i cukier rozpuścić, a następnie ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, po trochu dodawać żółtka i masę czekoladową. Na koniec dodać spirytus.
Biszkopt nasączyć kawą. Biszkopty przełożyć kremem, posmarować też wierzch i boki. Posypać czekoladą w wiórkach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin