Gulasz Meksykański.rtf

(2 KB) Pobierz

Gulasz meksykański

Przygotowanie: 40 min.

 

Kaloryczność: 220 kcal/porcja

 

 

Składniki na 6 porcji

                            po 1/2 szklanki białej i czerwonej fasoli

                           

                            30 dag chudej wołowiny

                           

                            30 dag chudej wieprzowiny

                           

                            15 dag bekonu

                           

                            2 łyżki smalcu

                           

                            1/2 łyżeczki kminku

                           

                            ostra papryczka chili

                           

                            4 ząbki czosnku, łyżeczka oregano

                           

                            szklanka bulionu

                           

                            3 cebule

                           

                            strąk zielonej papryki

                           

                            4 pomidory (mogą być z puszki)

                           

                            sól, pieprz cayenne

                           

 

 

Etapy przygotowania

1.                            Fasolę umyj, zalej wrzątkiem i pozostaw na noc. Następnie odcedź, zalej świeżą wodą, obgotuj krótko i osącz. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, przesmaż na łyżce smalcu, dodaj kminek, pokrojone chili, drobno posiekany czosnek. Skrop wodą i duś pod przykryciem ok. 10 min.

                                                       

2.                            Dodaj fasolę, oregano, wlej bulion. Duś 40 min. Cebule obierz i posiekaj, paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Na pozostałym smalcu zeszklij cebulę, dodaj paprykę i pokrojone na cząstki pomidory (lub pomidory z puszki wraz z zalewą). Smaż razem kilka minut na dość dużym ogniu. Dodaj do garnka z mięsem. Bekon pokrój w kostkę, włóż do garnka, wymieszaj. Duś jeszcze ok. 10 min.

                                                       

3.                            Podawaj z ryżem lub bagietką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin