Lasagna al Forno 130 dag gotowego makaronu lasagna,35 dag startego sera mozzarella,3 łyżki startego parmezanu,1 szklanka czarnych oliwek.SOS MIĘSNY :40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,25 dag mielonej wołowiny,15 dag pasty pomidorowej,50 dag pomidorów,2 cebule,2 ząbki czosnku,2 łyżeczki bazylii,2 łyżeczki cukru,1 łyżka oleju,sól,pieprz.SOS SEROWY :1 jajko,10 dag serka homogenizowanego,2 łyżki natki pietruszki,1/2 łyżeczki soli.Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić.Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać,opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. Wrondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek,kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone,obrane i pokrojone pomidory,pastę pomidorowącukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniecduszenia doprawić solą i pieprzem.Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami :makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron,pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiowąi wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.
leopardg