Lasagna 1Jest to przepis nadawany kiedys w "Smakoszach-rozkoszach" na Polsacie:12 Platow lasagne Barilla (nie wymaga wczesniejszego gotowania) (možna je wrzucić na kilka minut do gotującej wody lub dokładnie zalać sosem beszamelowym przed zapiekaniem)400 g Sera zoltegoSos bolonski:1 Cebula3 Zabki czosnku400 g Miesa mielonego1 Puszka pomidorow bez skorek (lub 2 male /70 g/ puszki przecieru pomidorowego)1 Marchewka1 Pietruszka1/4 Selera2 Liscie laurowe4 Lyzki oliwyoregano, sol, pieprz zielonySos beszamelowy:800 ml. Mleka (przegotowane)80 g Masla1 Lyzka makiSol, Pieprz, galka muszkatalowaSos bolonski:Cebula drobno kroimy, a nastepnie smazymy na oliwie do zeszklenia, 3 cale zabki czosnku, mieso mielone, troche oregano, smazymy na wolnym ogniu. Dodajemy 1/2 pomidorow, pieprz zielony, cala marchewke (mozna przekroic na 4 czesci ) i pietruszke (na pol) oraz seler, 2 liscie laurowe - gotujemy 15 minut pod przykryciem (ja to robie na patelni - pasuje idealnie). Pod koniec dodajemy druga czesc pomidorow. Chwile gotujemy. Wyjmujemy czosnek, marchew, pietruszke, seler, liscie laurowe (nie sa juz potrzebne).Sos beszamelowy: Rozpuszczamy maslo w cieplym garku (nie na ogniu) dodajemy lyzke maki, lyzeczke soli, cale mleko, odrobine galki muszkatalowej. Zagotowac.W naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos bolonski, ser zolty tarty. Ukladamy 3-5 warstw. Na sam wierzch wlewamy pozostala ilosc sosu beszamelowego i skrapiamy oliwa (nie koniecznie). Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 250 stopnie C. Smacznego !!!
leopardg