Pierogi z mięsem
Składniki
1 kg mielonego mięsa wieprzowego,3 cebule,40 dag mąki pszennej,2 jajka,woda,20 dag świeżego boczku,olej do smażenia,sól,majeranek.
Sposób przygotowania
Wyrabiamy tradycyjne ciasto na pierogi, następnie obraną, pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na złoty kolor. Do posolonego, surowego, mięsa mielonego dodajemy jajko, dwie łyżki roztartego majeranku i wcześniej przysmażoną cebulę. Farsz dobrze mieszamy i nakładamy na uprzednio przygotowanych krążkach ciasta na pierogi. Sklejamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Ugotowane pierogi podajemy polane rotopionym masłem i boczkiem.
Pierogi z kapustą i grzybami
Wyślij znajomym
Drukuj
· pierogi
40 dag mąki, 1 jajko, pół szklanki wody, 50 dag kapusty kiszonej,50 dag białej kapusty świeżej, 1 cebula, 5 dag masła, 3 łyżki oliwy, 50 g suszonych grzybów, sól, pieprz.
Farsz: grzybki umyć i namoczyć w wodzie. Białą kapustę kiszoną pokroić na małe kawałki. Uprzednio namoczone w ciepłe wodzie grzyby ugotować wraz z kapustą. Ugotowany farsz drobno posiekać. Następnie tak samo drobno posiekać należy kapustę kiszoną i cebulę, a potem przesmażyć na maśle. Zmieszać ze sobą wszystko, doprawić pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.Ciasto: do przesianej mąki, dodać wodę, lekko posolić i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Dalej należy rozwałkować ciasto na cienkie płaty, za pomocą szklanki wykrawać krążki, na które nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie, aż pierogi wypłyną. Podając można polać je rozgrzanym masłem.
leopardg