Pierogi z mięsem.docx

(13 KB) Pobierz

Pierogi z mięsem

Składniki

1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
3 cebule,
40 dag mąki pszennej,
2 jajka,
woda,
20 dag świeżego boczku,
olej do smażenia,
sól,
majeranek.
 

Sposób przygotowania

Wyrabiamy tradycyjne ciasto na pierogi, następnie obraną, pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na złoty kolor. Do posolonego, surowego, mięsa mielonego dodajemy jajko, dwie łyżki roztartego majeranku i wcześniej przysmażoną cebulę. Farsz dobrze mieszamy i nakładamy na uprzednio przygotowanych krążkach ciasta na pierogi. Sklejamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie.  Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Ugotowane pierogi podajemy polane rotopionym masłem i boczkiem.

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Wyślij znajomym

Drukuj

·         pierogi

Składniki

40 dag mąki, 
1 jajko, 
pół szklanki wody, 
50 dag kapusty kiszonej,
50 dag białej kapusty świeżej, 
1 cebula, 
5 dag masła, 
3 łyżki oliwy, 
50 g suszonych grzybów, 
sól, 
pieprz.

Sposób przygotowania

Farsz: grzybki umyć i namoczyć w wodzie. Białą kapustę kiszoną pokroić na małe kawałki. Uprzednio namoczone w ciepłe wodzie grzyby ugotować wraz z kapustą. Ugotowany farsz drobno posiekać. Następnie tak samo drobno posiekać należy kapustę kiszoną i cebulę, a potem przesmażyć na maśle. Zmieszać ze sobą wszystko, doprawić pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.
Ciasto: do przesianej mąki, dodać wodę, lekko posolić i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Dalej należy rozwałkować ciasto na cienkie płaty, za pomocą szklanki wykrawać krążki, na które nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie, aż pierogi wypłyną. Podając można polać je rozgrzanym masłem. 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin