Ruskie pierogi.docx

(10 KB) Pobierz

Ruskie pierogi

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka dość ciepłej wody

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

Farsz:

30 dkg ugotowanych ziemniaków

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

20 dkg chudego twarogu

Do polania pierogów:

śmietana lub wędzony boczek przesmażony

Jak przyrządzić:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, mozna dodac troche wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde. Ugotowane ziemniaki okraszamy przesmażonym boczkiem i zeszklona cebulką. Rozgniatamy na puree. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy wystygną dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 2 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą sie wodę wrzucamy stopniowo pierogi. Delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku. Pierogi podajemy polane tłuszczykiem z boczku lub kwaśną śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin