· 200 g fasoli drobnej
· 100 g wędzonego boczku
· 3 ziemniaki średnie
· 1 marchew
· 1 cebula
· 1 pomidor lub 1 łyżeczka koncentratu
· 1 łyżeczka majeranku
· 1 łyżeczka mąki
· sól, pieprz
· posiekana natka pietruszki lub koperek
1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować w 1,5 litra wody do miękkości.
2. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do fasoli.
3. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i obrany ze skórki pomidor, chwilę podsmażyć, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać do fasoli, ugotować, żeby ziemniaki i marchew były miękkie.
4. Zupę doprawić solą, pieprzem, wsypać majeranek, chwilę podgotować.
leopardg