Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną.docx

(367 KB) Pobierz

Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną

 

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)

 

trudność: łatwe

 

rodzaj dania: Dania z ryb

 

 

składniki i przygotowanie:

Składniki:

 

ryby:

4 nieduże labraksy lub dorady (ok. 300 g/szt.), sprawione i oskrobane

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

2 ząbki czosnku

1 łodyżka trawy cytrynowej

1 pęczek świeżej kolendry

1 świeża czerwona chili

2 dymki

3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli i trochę do podania

1 łyżka sosu rybnego

olej sezamowy

2 limonki

 

ryż:

1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleka kokosowego

300 g ryżu basmati (odmierz 1 puszkę po mleczku kokosowym)

 

zielenina:

1 pęczek szparagów (300 g)

2 główki kapusty pak choi

200 g groszku cukrowego

1 limonka

 

Przygotowanie:

 

Ponacinaj ryby z obu stron co 1,5 cm aż do ości, natrzyj solą oraz pieprzem i ułóż w miarę ciasno na blasze o wysokich ściankach albo w żaroodpornym naczyniu. Zalej 400 ml wrzątku, przykryj szczelnie podwójną warstwą folii aluminiowej i postaw na średnim ogniu. Wlej do średniego garnka mleko kokosowe, wsyp ryż i zalej puszką wrzątku (chwyć puszkę przez ścierkę). Dopraw szczyptą soli, dobrze przemieszaj, przykryj i gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wyłącz palnik.

 

Obierz imbir, czosnek i zdejmij zewnętrzną warstwę z trawy cytrynowej, pokrój z grubsza i włóż do blendera albo moździerza. Dodaj łodyżki kolendry (liście zachowaj), chili, dymki, sos sojowy i rybny, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz sok z 2 limonek i zmiksuj pulsacyjnie na niezbyt gładki sos albo utrzyj w moździerzu.

 

Wlej wrzątek do płytkiego żeliwnego garnka, przekrój szparagi pod kątem na pół, a główki kapusty pak choi wzdłuż na pół. Włóż do wrzątku groszek cukrowy, szparagi i kapustę pak choi. Gotuj 2 minuty, a następnie odsącz, dopraw 1 łyżką oleju sezamowego i sokiem z 1 limonki oraz sosem sojowym i podaj z przemieszanym ryżem. Odkryj rybę, wlej trochę wywaru do blendera / moździerza z sosem, a następnie nałóż porcje sosu na ryby. Podaj przybrane liśćmi kolendry.

 

© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com

 

 

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/azjatycki-labraks-z-kleistym-ryzem-i-zielenina_8718.html#ixzz2SuOI2LRG

Zgłoś jeśli naruszono regulamin