SYCĄCA ZUPA POROWA Z PULPECIKAMI I MAKARONEM.rtf

(2 KB) Pobierz

SYCĄCA ZUPA POROWA Z PULPECIKAMI I MAKARONEM

Składniki (na 4 porcje):

·         30 dag mielonego mięsa z indyka

·         2 duże pory

·         30 dag pieczarek

·         2 serki topione śmietankowe (2 x 25 g)

·         2 serki topione ziołowe (2 x 25g)

·         1 łyżeczka vegety

·         ½ szklanki słodkiej śmietany 36%

·         sól, pieprz czarny mielony do smaku

·         2 szczypty suszonego oregano

·         1 l wody gorącej

ponadto:

·         20 dag makaronu gniazdka

·         olej do smażenia

·         drobno posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą , pieprzem i suszonym oregano. Przyprawione mięso wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki.

Wyszło mi 24 sztuki , czyli po 6 kulek na głowę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy je (nie za mocno) z obu stron. Oczyszczone i pokrajane w talarki pory dajemy do smażących się kulek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobne plasterki pieczarki.

Całość jeszcze podsmażamy do zeszklenia się składników.

W rondlu zagotowujemy ½ wody i przekładamy całą zawartość patelni.

Dodajemy do gotującej się zupy pokrojone na cząstki serki topione stale mieszając. Wlewamy następne ½ l gorącej wody i jeszcze krótki czas gotujemy. Dodajemy vegetę i do smaku sól oraz pieprz. Zestawiamy z ognia i zabielamy słodką śmietanką.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dajemy na dno naczynia i zalewamy zupą. Podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki.



 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin