SYCĄCA ZUPA POROWA Z PULPECIKAMI I MAKARONEM
Składniki (na 4 porcje):
· 30 dag mielonego mięsa z indyka
· 2 duże pory
· 30 dag pieczarek
· 2 serki topione śmietankowe (2 x 25 g)
· 2 serki topione ziołowe (2 x 25g)
· 1 łyżeczka vegety
· ½ szklanki słodkiej śmietany 36%
· sól, pieprz czarny mielony do smaku
· 2 szczypty suszonego oregano
· 1 l wody gorącej
ponadto:
· 20 dag makaronu gniazdka
· olej do smażenia
· drobno posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso mielone przyprawiamy solą , pieprzem i suszonym oregano. Przyprawione mięso wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki.
Wyszło mi 24 sztuki , czyli po 6 kulek na głowę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy je (nie za mocno) z obu stron. Oczyszczone i pokrajane w talarki pory dajemy do smażących się kulek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w drobne plasterki pieczarki.
Całość jeszcze podsmażamy do zeszklenia się składników.
W rondlu zagotowujemy ½ wody i przekładamy całą zawartość patelni.
Dodajemy do gotującej się zupy pokrojone na cząstki serki topione stale mieszając. Wlewamy następne ½ l gorącej wody i jeszcze krótki czas gotujemy. Dodajemy vegetę i do smaku sól oraz pieprz. Zestawiamy z ognia i zabielamy słodką śmietanką.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dajemy na dno naczynia i zalewamy zupą. Podajemy posypane drobno posiekaną natką pietruszki.
hubira