Zupa porowa z ziemniakami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

2 duże pory

1/2 kg ziemniaków

2 łyżki masła

2 cebule

pól szklanki kwaśnej śmietany

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

1 litr warzywnego bulionu

 

Wykonanie:

 

W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin