Aromatyczne smażone kartoflePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.500 g kartofli,2 lyzki oleju,1/2 lyzeczki ziarenek gorczycy,1 czerwona cebula,1/2 lyzeczki kurkumy,1/2-1 lyzeczka proszku chilli,3/4 lyzeczki soli,czarny pieprz.1. Kartofle umyc i ugotowac w lupinach. Ugotowane, ale niezbyt miekkie, odcedzic. Obrac i pokroic na 1-centymetrowa kostke.2. Cebule obrac i drobno pokroic. Olej rozgrzac w garnku i smazyc na nim gorczyce, tak dlugo, az zacznie trzeszczyc. Dodac cebule i smazyc 5 min., mieszajac od czasu do czasu.3. Kurkume, proszek chilli, sol i pieprz wsypac do garnka i wymieszac.4. Kartofle przelozyc do garnka, polaczyc z przyprawami i smazyc jeszcze 5min., mieszajac od czasu do czasu. Podawac gorace.5. Kartofle mozna podac jako dodatek do dan miesnych i jarzyn.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 64.
hubira