Wytwarzanie pieczywa cukierniczego trwałego.pdf

(1534 KB) Pobierz
Cukiernik_741[01]_Z3_02u
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Ewa Jatczak
Wytwarzanie pieczywa cukierniczego trwałego
741[01].Z3.02
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
392837272.005.png 392837272.006.png 392837272.007.png 392837272.008.png
Recenzenci:
mgr inŜ. Maria Groen
dr inŜ. Janina Potiopa
Opracowanie redakcyjne:
mgr inŜ. Joanna Kośka
Konsultacja:
mgr inŜ. Barbara Kapruziak
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 741[01].Z3.02
Wytwarzanie pieczywa cukierniczego trwałego, zawartego w modułowym programie
nauczania dla zawodu cukiernik 741[01].
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
392837272.001.png
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Produkcja herbatników, wafli
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
30
4.1.3. Ćwiczenia
31
4.1.4. Sprawdzian postępów
34
4.2. Produkcja precli, obwarzanków
35
4.2.1. Materiał nauczania
35
4.2.2. Pytania sprawdzające
40
4.2.3. Ćwiczenia
40
4.2.4. Sprawdzian postępów
43
5. Sprawdzian osiągnięć
44
6. Literatura
49
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
392837272.002.png
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy z technologii produkcji pieczywa
cukierniczego trwałego (herbatników, wafli, obwarzanków, precli), z uwzględnieniem
przygotowania surowców, półproduktów, składaniem wyrobów i ich wykańczaniem, norm,
receptur, dokumentacji produkcyjnej, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, maszyn
i urządzeń, stosowanych linii technologicznych.
Poradnik ten zawiera:
-
wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiadomości, które
powinieneś mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej,
-
cele kształcenia jednostki modułowej,
materiał nauczania, który umoŜliwia samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i udzielenia prawidłowych odpowiedzi na pytania testowe. Materiał jest
podzielony na dwa bloki, a w obrębie kaŜdego z nich znajdują się równieŜ pytania
sprawdzające, przygotowujące do wykonania ćwiczeń, opis sposobu wykonania ćwiczeń
wraz z wykazem materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnego do jego realizacji.
Na podsumowanie kaŜdego bloku materiału znajduje się takŜe sprawdzian postępów,
który ma Ci uświadomić, czy opanowałeś materiał. Powinieneś poszerzać swoją wiedzę
i w tym celu korzystaj z róŜnych źródeł informacji, równieŜ ze wskazanej w ostatnim
rozdziale literatury.
JeŜeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność.
Po przerobieniu materiału spróbuj zaliczyć sprawdzian z zakresu jednostki modułowej.
W czasie pobytu w pracowni (klasa, pracownia informatyczna), musisz przestrzegać
regulaminów, przepisów bhp oraz instrukcji przeciwpoŜarowych, wynikających z rodzaju
wykonywanych prac. Przepisy te poznasz w trakcie trwania nauki.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
-
392837272.003.png
741[01].Z3
Technologia produkcji
cukierniczej
741[01].Z3.01
Wytwarzanie wyrobów
cukierniczych
741[01].Z3.02
Wytwarzanie pieczywa
cukierniczego trwałego
741[01].Z3.03
Magazynowanie wyrobów
gotowych
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
392837272.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin