WOŁOWINA Z GRUSZKAMI
80 dag wołowiny bez kości
4 łyżki oleju
10 dag masła 04 gruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
8 kromek bulki paryskiej
15 dag czerwonych porzeczek
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki oregano
1/5 łyżeczki imbiru
8 listków sałaty
Mięso opłukać i pokroić na 8 plastrów. Posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Zrumienić na gorącym oleju dodać część masła, oregano, imbir. Przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu 40 minut. Porzeczki umyć, sparzyć. Gruszki obrać (przeciąć na pół) wyciąć gniazda nasienne i wrzucić na rozgrzane masło. Skropić sokiem z cytryny i 2 łyżkami wody, podsmażyć. Oprószyć imbirem. Bulkę posmarować masłem i opiec z obu stron. Na każdym listku sałaty Położyć kromkę bulki, plaster mięsa, połówkę gruszki. Owoce wypełnić porzeczkami i polać sosem od duszenia gruszek. Danie gotowe do spożycia.
izaa25