· sok z dwóch pomarańczy (moje były małe)
· płaska łyżka cukru
· 1 białko
· makaron chiński, nitki (typu soja) Tao Tao
· 1 pomarańcza obrana i pokrojona w kostkę
· cukier puder
· olej do smażenia
Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać cukier i gotować aż powstanie gęsty syrop. Ubić białko na sztywną pianę i dodawać pomału jeszcze gorący syrop do ubitej piany ......energicznie mieszając. Tak przygotowany mus włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzać olej i usmażyć na nim makaron chiński. Wystarczy parę sekund a nitki stają się puszyste i chrupiące. Wyłożyć usmażony makaron na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem. Na dno salaterki ułożyć kawałki pokrojonej pomarańczy, nałożyć zamrożony mus pomarańczowy a górę przyozdobić usmażonym, chrupiącym i słodkim makaronem chińskim.
izaa25