Ryba po żydowsku.pdf

(46 KB) Pobierz
26068758 UNPDF
Ryba po żydowsku
Składniki
4 cebule, 3 marchewki, 90 dag zmielonej ryby (szczupak, karp, leszcz), 4 jaja, 4 łyżki
zmielonej macy lub tartej bułki, cukier, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, sól
Sposób przyrządzania
Połowę cebuli i 2 marchewki pokrojone w plasterki włożyć do głębokiego żaroodpornego
naczynia (5 l), przyprawić solą i cukrem, zalać 5 szklankami gorącej wody i mikrofalować
przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 20 minut. W tym czasie pozostałą cebulę i marchewkę
drobno posiekać (w malakserze), dodać 4 łyżki wody i pozostałe składniki, doprawić i
miksować do uzyskania jednolitej masy. Wilgotnymi rękami uformować 12-14 kulek z
masy rybnej i kłaść je do gorącego wywaru. Powinny być pokryte płynem (w razie
potrzeby dolać gorącej wody). Naczynie przykryć i mikrofalować przy ŚREDNIEJ MOCY
(50 proc.) przez 15-18 minut, następnie pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut w
temperaturze pokojowej. Ostrożnie wyłożyć kulki rybne na ogrzany półmisek, przybrać
plasterkami marchewki. Podawać na gorąco lub na zimno, z chrzanem i świeżą bułką.
Kulki można podać w rosole, w którym były gotowane, lub zalać przygotowaną z niego
galaretą.
Proporcje dla 4-6 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin