Domowy Wyrób Alkoholi.pdf

(507 KB) Pobierz
Microsoft Word - Nowy Dokument programu Microsoft Word
DOMOWY WYRÓB ALKOHOLI
2 Receptury piw domowych
7 Receptury win domowych
23 Receptury miodów pitnych
26 Cydr
29 Receptury win leczniczych
40 Receptury octów domowych
41 Receptury wódek domowych
1
Receptury piw domowych
Piwo ciemne 1 (10 1)
1,2 l jęczmienia
0,25 kg cukru
30 g chmielu
3 ł karmelu
11 l wody
20 g droŜdŜy
Jęczmień zrumienić na patelni na kolor jasnobrunatny, zemleć i gotować w 6 1 wody przez 3
godz. Odstawić i dopełnić wodą (przegotowaną) do pierwotnej ilości. Osobno zrobić wywar z
chmielu w 2 1 wody, rozpuścić cukier w 3 l gorącej wody, wszystko razem mieszać i
ostudzić do temp. 2225 °C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody droŜdŜe oraz
karmel i odstawić w lekko przykrytym naczynia, napełnionym do 3/4 pojemności, w ciepłe
miejsce na 24 godz. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając
je do 3/4 pojemności, zamknąć szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić do chłodnego
pomieszczenia Po 56 dniach będzie gotowe. Pić piwo o temp. 1214 °C.
Piwo ciemne 2 (10 1)
1 l jęczmienia
0,25 kg cukru
20 g droŜdŜy
3 ł karmelu
Zrumienić jęczmień na blasze w piekarniku na jasnobrunatny kolor, zemleć w elektrycznym
młynku do kawy i gotować z 6 l wody przez 3 godz. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 1
wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 1 wody. Wszystko zmieszać dodając karmel. Gdy
brzeczka ostygnie do temp. 25 °C, dodać rozmnoŜone droŜdŜe w szklance letniej wody,
zamieszać i wlać do czystego gąsiora, napełniając go do 3/4 pojemności, szyjkę zaś obwiązać
gazą. Po 24 godz. rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek, do 3/4
pojemności, szczelnie zamknąć nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do
chłodnej piwnicy. Pić piwo po tygodniu, o temp. 1012 °C.
Piwo ciemne 3 (10 l)
2,5 kg kawy zboŜowej (popularnej)
0,35 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g droŜdŜy
Zalaną zimną wodą kawę i cukier gotować przez 1 godz., dodać chmiel i gotować jeszcze
przez 30 min., po czym ostudzić i przecedzić przez płótno. Uzupełnić brzeczkę wodą do 10 1,
podgrzać do temp. 2225 °C, dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody droŜdŜe i lekko
przykryć naczynie, napełniając je do 3/4 pojemności, i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
2
Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, zamknąć je szczelnie
metalowymi zakrętkami i odstawić w chłodne miejsce. Po 2 dniach będzie gotowe.
Pić piwo o temp. 1214 °C
Piwo ciemne podpiwkowe (10 l)
1 paczka podpiwku
0,6 g cukru
10 l wody
10 g droŜdŜy
Do wrzącej wody dodać podpiwek i gotować ok. 10 min., po czym przecedzić przez płótno
(rozłoŜone na sicie) i ostudzić do temp. 25 °C, dodać droŜdŜe rozpuszczone w jednej
szklance letniej wody, wymieszać i dodać cukier, mieszając aŜ do całkowitego rozpusz
czenia. Następnie brzeczkę rozlać do czystych butelek napełnionych do 3/4 pojemności i
szczelnie zamknąć nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i odstawić w ciepłe miejsce
o temp. ok. 25 °C Następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia o temp. 1215 °C Będzie
gotowe juŜ po 35 dniach. Pić piwo o temp. 1012 °C.
Piwo imbirowe — Ginger beer (10 1)
1 kg cukru
40 g mielonego imbiru
5 cytryn
101 gorącej wody
40 g droŜdŜy
Sok wyciśnięty z cytryn dodać do wody wraz z 3 skórkami z cytryn pokrojonymi w paseczki,
domieszać cukier i imbir. Doprowadzić płyn do temp. 2225 °C, dodać rozpuszczone w 1
szklance ciepłej wody droŜdŜe, zamieszać, naczynie lekko przykryć, napełniając je do 3/4
pojemności i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzić piwo przez płótno,
rozlać do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć metalowymi
zakrętkami i odstawić w ciepłe miejsce na 23 dni, po czym przenieść je do chłodu.
Pić po kolejnych 2 dniach, o temp. 810 °C.
Piwo jałowcowe (10 l)
0,5 1 jęczmienia
0,5 kg rozgniecionych suszonych jagód jałowca
0,30 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g droŜdŜy
Jęczmień zalać (przykryć) wodą i odstawić na 24 godz. Następnie przecedzić przez sito,
przełoŜyć ziarno do miski, nakryć ją wilgotną serwetką i odstawić. W ciągu dnia kilka razy
mieszać ostroŜnie, aby się ziarno nie zaparzyło. Gdy jęczmień puści kiełki (dł. 23 mm)
wyjąć słód i wypiec go na blasze w średnio nagrzanym piekarniku na kolor złocisty,
mieszając od czasu do czasu. Wysuszony słód zemleć, zalać 11l wody i gotować razem z
jałowcem, chmielem i cukrem przez godzinę. Do ostudzonej do temp. 2225 °C brzeczki
3
dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody droŜdŜe i odstawić lekko przykryte naczynie
napełnione do 3/4 pojemności w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie przecedzić piwo przez
płótno do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, zamknąć szczelnie
metalowymi zakrętkami i odstawić do chłodnego pomieszczenia na 5—7 dni. Pić piwo o
temp. 1012 °C.
Piwo jasne 1 (10 l)
1 l jęczmienia
0,25 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g droŜdŜy
W celu zrobienia z jęczmienia słodu, naleŜy namoczyć jęczmień na 24 godz., następnie
przecedzić przez sito, włoŜyć jęczmień do kuwety (miski), nakryć mokrą ścierką i mieszać w
ciągu dnia kilka razy, aby się nie zagrzał, trzymając go tak długo, aŜ wypuści kiełki.
Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze,
po czym zemleć go w elektrycznym młynku do kawy i gotować w 6 l wody przez 3 godz.
Oddzielnie ugotować chmiel w 2 1 wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 1 wody.
Wszystko zmieszać, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25 °C, dodać rozdrobnione droŜdŜe w
jednej szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gąsiora napełniając go do 3/4
pojemności, szyjkę zawiązać gazą. Po 24 godz. rozlać piwo przecedzone przez płótno do
czystych butelek do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć butelki nakrętkami lub pałąkami z
uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy.
Pić piwo po tygodniu, o temp. 810 °C
Piwo jasne 2 (10 1)
0,75 l jęczmienia
1 l wody
20 g chmielu
50 g zmielonego ryŜu
Na patelni upalić jęczmień na kolor złocistobrunatny (nie przypalić!), dodać 6 1 wody i
gotować przez 3 godz. na małym ogniu. Odstawić i dopełnić wodą (przegotowaną) do
pierwotnej ilości. Oddzielnie zrobić wywar z chmielu w 2 1 wody, rozpuścić cukier w 3)
gorącej wody, wszystko razem zmieszać i ostudzić do temp. 2225 °C. Dodać rozpuszczone
w 1 szklance ciepłej wody droŜdŜe i odstawić brzeczkę piwną w lekko przykrytym naczyniu,
napełnionym do 3/4 pojemności., w ciepłe miejsce na 48 godz. W połowie fermentacji dodać
ryŜ. Przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności,
zamknąć szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić w chłodne miejsce. Po 56 dniach
będzie gotowe. Pić piwo o temp. 1012 °C.
Piwo jasne 3 (10 l)
1,5 l jęczmienia
1, 5 kg cukru
100 g chmielu
40 g droŜdŜy
4
11 l wody
Jęczmień zalać ciepłą wodą i moczyć przez 56 godz., aŜ do napęcznienia. Wodę zlać i ziarno
umieścić w garnku kamiennym lub emaliowanym, przykryć naczynie serwetką złoŜoną w
trzy warstwy i odstawić na około 2 tygodnie, aŜ do chwili, gdy ziarno puści kiełki długości 1
1,5cm. Skiełkowane ziarno (słód) wsypać do drugiego garnka i zalać 7 1 cieplej wody, po
czym gotować ok. 3 godz. Tymczasem sporządzić syrop z cukru i wody, po czym składniki
zagotować. Chmiel włoŜyć do emaliowanego garnka, wlać pozostałą część wody i gotować
ok. 3 godz. Brzeczkę wraz z wywarem chmielowym zmieszać i przecedzić, dodać syrop
cukrowy, wymieszać i ostudzić płyn do temp. 30°C, następnie dodać droŜdŜe rozpuszczone
w szklance letniej wody i dobrze zamieszać. Całość wlać do czystego gąsiora do 3/4
pojemności, i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Następnie przecedzić piwo przez
płótno, wlać do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć
zakrętkami metalowymi lub pałąkami z uszczelką gumową i odstawić do chłodnego
pomieszczenia na 7 dni. Pić piwo o temp. 8l0 °C.
Piwo jasne lekkie staropolskie (10 1)
0,4 kg Ŝyta
0,4 kg jęczmienia
0,8 kg mąki razowej
0,25 kg mąki gryczanej
ok. 12 l wody
60 g droŜdŜy
W celu zesłodowania zboŜa namoczyć je na 24 godz., potem przecedzić przez sito, włoŜyć do
kuwety lub miski, nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby zboŜe się nie
zagrzało. Trzymać tak aŜ do wypuszczenia kiełków (23 mm). Następnie słód dokładnie
wysuszyć na blasze w piekarniku na kolor złocisty, w niezbyt wysokiej temperaturze, po
czym zemleć w elektrycznym młynku do kawy. Słód z mąką razową zaparzyć w garnku lub
misce gorącą wodą (1,25 1), razem wymieszać, aby ciasto miało konsystencję jak na
kładzione kluski i trzymać w cieple 12 godz. Następnie ciasto włoŜyć do 15litrowego
pojemnika, wymieszać z 10 1 przegotowanej i ostudzonej wody i odstawić w spokoju na
godzinę. Osobno mąkę gryczaną wraz z droŜdŜami zarobić z wodą na gęste ciasto i odstawić
na 34 godz., aby się podniosło. Roztwór słodowy przecedzić przez sito i połączyć je z
ciastem gryczanym, w drugim podobnym, czystym pojemniku, dobrze wymieszać i uzupełnić
wodą do pojemności 12 1, pozostawiając pojemnik w cieple (2530 °C) pod lekkim
przykryciem na 56 godz. Po wymieszaniu piwo przecedzić przez płótno i wlać do czystych
butelek do 3/4 pojemności, szczelnie je zamknąć metalowymi nakrętkami lub pałąkami z
uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Piwo jest bardzo orzeźwiające, smaczne,
dobrze się pieni i musuje, moŜna je przechowywać kilka tygodni Pić piwo o temp. 8—10 °C
Piwo miodowe (10 l)
1,5 kg miodu pszczelego
20 g chmielu
20 g kwiatu lipowego
10 g jałowca
9 l wody
20 g droŜdŜy
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin