Surowce: 1. podgardle � 1 kg; 2. sk�rki wieprzowe, skwarki, okrawki mi�sne � 1kg; 3. w�troba � 0,5 kg; 4. kasza gryczana lub j�czmienna � 1,5 kg; 5. krew wieprzowa � 1k g; 6. s�l � 0,1 kg; 7. pieprz mielony � 0,003 kg; 8. cebula � 0,5 kg; 9. majeranek utarty � 0,0015 kg; 10. ziele angielskie rozdrobnione � 0,0015 kg. Kasz� ze skwarkami ugotowa� na sypko, wymiesza� z krwi� i ostudzi�. Mi�so i sk�rki wieprzowe ugotowa� do stanu p�mi�kkiego, ostudzi�, zemle� w maszynce do mi�sa z sitkiem o oczkach 5 mm, dodaj�c cebul�. Wszystkie sk�adniki wymiesza� z sol� i przyprawami, a� do uzyskania jednolitej masy. Pod�u�ne blaszki do ciasta wysmarowa� t�uszczem, na�o�y� wymieszan� mas� i zapieka� w piekarniku przez 45 minut w temperaturze ok. 160 stopni C. Przechowywa� w lod�wce.
Tatar73