SAŁATKA Z RYŻU Z WARZYWAMI
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu,
15 dag fasolki szparagowej,
15 dag różyczek kalafiora,
15 dag dyni makaronowej lub cukinii,
1 jabłko,
2 cebule,
30 dag pomidorów,
4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych lub pikli,
3-4 jaja ugotowane na twardo,
1 szklanka sosu majonezowego,
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
3-4 ząbki czosnku,
ocet winny ,
sok z cytryny,
sól, cukier, pieprz,
Warzywa umyć i ugotować wkładając do wrzącej wody aby były lekko twardawe. Fasolkę pokroić w kawałki dł 1/2 cm. Kalafior podzielić na małe różyczki. Dynię lub cukinię pokroić w kostkę i od razu wymieszać z sosem majonezowym. Jaja obrać i posiekać. Czosnek posiekać i rozetrzeć ze solą. cebulę pokroić drobno, oprószyć solą i odrobin ą cukru. Wymieszać i chwilę podgrzewać w rondelku żeby nieco zmiękła. ostudzić. Ostudzony ryż wymieszać z sosem, dodać pokrojone gotowane warzywa, pikle lub ogórki konserwowe, cebulę, jaja i zieloną pietruszkę, wymieszać, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem. Sałatkę wyłożyć na salaterkę. pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Pomidorami obłożyć dekoracyjnie sałatkę. Podawać po oziębieniu z pieczywem.
b.t.kaszuba1