SAŁATKA Z RYŻU Z WARZYWAMI.doc

(24 KB) Pobierz

SAŁATKA Z RYŻU Z WARZYWAMI

 

1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu,

15 dag fasolki szparagowej,

15 dag różyczek kalafiora,

15 dag dyni makaronowej lub cukinii,

1 jabłko,

2 cebule,

30 dag pomidorów,

4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych lub pikli,

3-4 jaja ugotowane na twardo,

1 szklanka sosu majonezowego,

5 łyżek posiekanej natki pietruszki

3-4 ząbki czosnku,

ocet winny ,

sok z cytryny,

sól, cukier, pieprz,

 

Warzywa umyć i ugotować wkładając do wrzącej wody aby były lekko twardawe. Fasolkę pokroić w kawałki dł 1/2 cm. Kalafior podzielić na małe różyczki. Dynię lub cukinię pokroić w kostkę i od razu wymieszać z sosem majonezowym. Jaja obrać i posiekać. Czosnek posiekać i rozetrzeć ze solą. cebulę pokroić drobno, oprószyć solą i odrobin ą cukru. Wymieszać i chwilę podgrzewać w rondelku żeby nieco zmiękła. ostudzić. Ostudzony ryż wymieszać z sosem, dodać pokrojone gotowane warzywa, pikle lub ogórki konserwowe, cebulę, jaja i zieloną pietruszkę, wymieszać, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem. Sałatkę wyłożyć na salaterkę. pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Pomidorami obłożyć dekoracyjnie sałatkę. Podawać po oziębieniu z pieczywem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin