Keks makowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Keks makowy

Keks makowy

 

Składniki:

ciasto:

25 dag maku

20 dag cukru

6 jaj

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

2 łki bułki tartej

łeczka proszku do pieczenia

po 5 dag: migdałów,

rodzynek, orzechów, suszonych moreli i daktyli

lukier:

15 dag cukru

4 łki wody

1/4 łeczki octu 6-proc.

do dekoracji:

3 dag smażonej skórki pomarańczowej

 

Mak sparz, odcedź i trzy razy przekręć przez maszynkę. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel i połącz z makiem, następnie dodaj buł tartą, proszek do pieczenia i bakalie.

 

Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj ją z masą makową. Teraz włóż masę do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej buł tartą. Wstaw do gorącego piekarnika mniej więcej na 50 minut.

 

Przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj, dodaj ocet i gotuj pod przykryciem około 2 minut, po czym zestaw z ognia i lekko przestudź.

 

Upieczony i wystudzony keks polej przygotowanym lukrem i obsyp posiekaną skórką pomarańczową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin