Leniwe kremówki.doc

(147 KB) Pobierz
Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach

Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach

Pomysł zaczerpniętny z Kulinarnego Blogu Wiedźmowego, alek krem z moich przepisów. Ciasteczka te najlepiej przygotowywać tuż przed samym podaniem potem dolna warstwa krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy bez uszkodzenia

Składniki:

2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane)

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

1/4 kostki masła

1 cukier waniliowy (16 g)

4 jaja

4 czubate łyżki mąki pszennej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce (około 20 krakersów, jak na zdjęciu).

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy.

Na wierzch położyć

drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin