ZUPA GULASZOWA
60 dag wołowiny bez kości,
3 ząbki czosnku,
2 cebule,
6 ziemniaków,
2 marchewki,
2 pietruszki,
2 czerwone papryki,
natka pietruszki,
koperek,
kukurydza z puszki,
butelka pełnego jasnego piwa
papryka w proszku,
sól, pieprz, smalec do smażenia.
Wołowinę kroimy na kostkę, jak do gulaszu i obsmażamy na smalcu. To co zostanie na patelni po smażeniu rozrabiamy wodą i dodajemy do gara w którym gulasz będzie się pichcił. Solimy na końcu smażenia.
Ziemniaki po obraniu kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, warzywa w słupki, paprykę dzielimy na części, czosnek obieramy i kroimy w krążki, podobnie cebulę. Wrzucamy to do mięsa wraz z kukurydzą (odcedzoną), papryką, solimy i pieprzymy. Dodajemy część pokrojonej natki pietruszki i koperek.
Zalewamy piwem i uzupełniamy wodą, żeby składniki były zakryte. Gotujemy, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Podajemy posypaną natką pietruszki i koperkiem, w wysokich talerzach. W oryginalnym przepisie zamiast piwa było wino, ale ponieważ nie napisano, czy wino ma być czerwone, czy białe, wytrawne, czy też może być półwytrawne zaryzykowałem z piwem. Acha, nie było kukurydzy, tylko groszek z puszki, dodawany pod koniec gotowania. Kto chce może po ugotowaniu dodać śmietany.
Gryzmek