ZUPA GULASZOWA.doc

(27 KB) Pobierz
ZUPA GULASZOWA

 

                           ZUPA GULASZOWA              

 

                              60 dag wołowiny bez kości,

                                3 ząbki czosnku,

                                2 cebule,

                                6 ziemniaków,

                                2 marchewki,

                                2 pietruszki,

                                2 czerwone papryki,

                                   natka pietruszki,

                                   koperek,

                                   kukurydza z puszki,

                                   butelka pełnego jasnego piwa

                                   papryka w proszku,

                                   sól, pieprz, smalec do smażenia.

 

Wołowinę kroimy na kostkę, jak do gulaszu i obsmażamy na smalcu. To co zostanie na patelni po smażeniu rozrabiamy wodą i dodajemy do gara w którym gulasz będzie się pichcił. Solimy na końcu smażenia.

Ziemniaki po obraniu kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, warzywa w słupki, paprykę dzielimy na części, czosnek obieramy i kroimy w krążki, podobnie cebulę. Wrzucamy to do mięsa wraz z kukurydzą (odcedzoną), papryką, solimy i pieprzymy. Dodajemy część pokrojonej natki pietruszki i koperek.

Zalewamy piwem i uzupełniamy wodą, żeby składniki były zakryte. Gotujemy, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

Podajemy posypaną natką pietruszki i koperkiem, w wysokich talerzach. W oryginalnym przepisie zamiast piwa było wino, ale ponieważ nie napisano, czy wino ma być czerwone, czy białe, wytrawne, czy też może być półwytrawne zaryzykowałem z piwem. Acha, nie było kukurydzy, tylko groszek z puszki, dodawany pod koniec gotowania. Kto chce może po ugotowaniu dodać śmietany. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin