Na Thermomix.pdf
(
172 KB
)
Pobierz
Dla lubiących ciasto drożdżowe podaję przepis:
Dla lubiących ciasto drożdżowe podaję przepis:
Do garnka dać:
- 1 szklankę mleka
-
1
/
2
kostki margaryny (ja używam Kasię)
ustawić czas 4 min., temp. 60, obr. 2.
Jak margaryna się rozpuści dodać
- 50 g drożdży
-
1
/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 450 g mąki tortowej
- szczyptę soli
-
1
/
2
opak. cukru wanilinowego
Wyrabiać 3 min., obr. Interwał.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (to są proporcje na blachę 24x28 cm), odstawić do rośnięcia na
20-30 minut. Posypać kruszonką (wg przepisu z książki głównej TM) i piec 30 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja mam piec gazowy bez termoobiegu). Ciasto jest
puszyste i niesłodkie.
Przed pieczeniem można wyłożyć na wierzch owoce.
Podaję obiecany przepis:
Chleb pszenno-żytni na miodzie:
130g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
60g drożdży
400g mąki pszennej
100g mąki żytniej
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (ja daję zwykłą nescę)
3,5 MT wody + ziarna słonecznika, dyni
1) ziemniaki rozdrabniamy w naczyniu 2sek/obr.4
2) dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy 3.5min/interwał
3) ciasto przekładamy do formy, posmarować wierzch wodą, wygładzić i zrobić kopystką
kratkę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok 30 min)
4) Nagrzać piekarnik do 180st, piec ok 50 min. Chleb powinien odstawać od formy.
5) Po kilku minutach wyjąć chleb z foremki.
Smacznego!
Rada dla osób robiących masło. Najlepiej robić z 500 ml śmietany, wtedy wcześniej się ubije.
Tomek zrobił wczoraj masło czosnkowe z 500 ml śmietany 36% typ MU! i wyszło 230 g
zwykłego masła, a ubijał tylko 1 minutę.
A ja wczoraj wymyśliłam super surówkę:
4 młode marchewki, 4 małe różyczki kalafiora, troszkę soku z cytryny, sól i pieprz, łyżka
jogurtu, łyżka majonezu 4 sek. obr.5 i gotowe
)
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
2)
Ciasto:
6 białek
szklanka cukru
ok 100 g wafelków Prince Polo
100g orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
masło do formy
3)
Krem:
6 żółtek
10 łyżek cukru
200g masła
Dekoracja:
150g czekolady
70ml słodkiej śmietanki lub mleka
Wykonanie:
1) Białka ubić na biszkopt 3 min/obr 3 ( z motylkiem), dodawać stopniowo cukier. Wsypać
mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać ok 1 min/obr 3. Biszkopt piec ok
25 min w okrągłej tortownicy (śr. 28cm) w 170st. Ostudzony nasączyć wodą z sokiem z
cytryny.
2) Wafelki PP pokroić, dodać orzechy włoskie, rozdrobnić w naczyniu 3-4sek/obr. 4-5-6),
dodać wiórki i wymieszać w misce.
6 białek ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3 i dalej ubijając dodać cukier. Wyjąć do miski i
delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Piec ok. 20 min w 170st. Ostudzić.
3) Żółtka ubić z cukrem 3 min/temp 50st., obr. 4 (z motylkiem). Wyjąć, ostudzić. Masło
utrzeć 30sek/obr. 3 i dalej ucierając połączyć z masą żółtkową. Na namoczony biszkopt
kakaowy wyłożyć krem maślany, a potem ciasto z wafelkami. Lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką 50st/obr 4. Ostudzić, polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
Do nasączenia można dodać alkoholu.
Ja robiłam w TM sernik na zimno i sernik z brzoskwiniami i ani razu twaróg nie uciekał mi z
maszyny
Lila ja robię biszkopt w TM:
6 jajek
6 łyżek cukru
ucieram z motylkiem 4 min temp.37 stopni obr.4
dodaję 6 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszam chwilkę na obr.2
potem wylewam na blachę i piekę ok.30 minut.
to chyba chlebek turecki, faktycznie pyszny
:P
chleb turecki
Składniki:
3 MT wody
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
3 łyżki kawy Inki
3 łyżki oleju
50 g rodzynek
Wszystkie składniki oprócz rodzynek wymieszać - 2 minuty, interwał.
Dodać rodzynki, wymieszać - 10 s, obr. 7.
Przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika na 70 stopni do wyrośnięcia,
następnie piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Moje uwagi - 50 g drożdży to trochę za dużo, bo chlebek aą za bardzo wyrasta i
ledwo się mieści w naprawdę dużej keksówce. Wczoraj zrobiłam ten chlebek
ponownie i dałam 35 g drożdży - wyrósł bardzo ładnie, więc naprawdę 50 g to za dużo.
Do ciasta dodatkowo dałam czubatą łyżkę kakao, żeby chlebek był ciemniejszy.
Mój przepis na chleb
* 35g drożdzy
* łyżeczka fruktozy (lub ok. 10g)
* 250 g ciepłej maślanki lub mleka 0,5%
* 400g mąki, można ciut więcej jesli sie za bardzo lepi do rąk
* trochę oliwy z oliwek
* 2 płaskie łyżeczki soli
* różnego rodzaju ziarna
najpierw daję drożdże, fruktoze, zalewam ciepłą maslanka, dodaje ok. 100g mąki, zamieszam
i zostawiam niech sobie rośnie, co jakiś czas delikatnie mieszam.
Następnie dodaje resztę mąki, sól, ziarna, oliwę i wyrabiam na interwale ok. 2 minuty. Po
wyciągnieciu wyrabiam chwilkę w rekach, formuje, wkładam do foremki i zostawiam co by
wyrósł.
Pieke w ok. 180 st ok. 50-60 minut (mam gazowy piekarnik).
Dzis doszla do mnie Wloska kuchnia, sa szparagi, wklepie przepis, moze komus sie przyda
Skladniki:
1/2 kg swiezych szparagow
1 lyzka masla
1 lyzka cukru
1 szklanka bialego wina
4 zoltka jajek
2 lyzeczki maki kukurydzianej
sol, pieprz
150g kwasnej smietany
posiekana natka pietruszki do posypania
Przyrzadzanie
Obrane szparagi wlozyc do koszyczka ciemniejszymi koncowkami do gory, wlac 3/4 litra
wrzatku, wsypac lyzke cukru i gotowac 5-10 minut, varoma, obr 1
Po ugotowaniu do pustego naczynia miksujacego wlac wino, dodac make, sol, zoltka, nalozyc
motylek i mieszac 6 sekund, 100 stopni, poz 1
Pod koniec dodac smietane i pieprz.
Szparagi polac sosem.
Uwagi: wieksza ilosc szparagow mozna gotowac w Varomie.
Dzis natomiast zrobilam z Lekkiej kuchni zapiekanke ryzowa, pycha. Jesli ktos chce, to tez
moge wklepac przepis.
ZAPIEKANKA RYZOWA.
No to prosze
Skladniki:
1000g wody
1 i 1/2 lyzeczka soli
150g ryzu
700g kapusty pokrojonej na male kawalki, wloskiej albo bialej mlodej
400g wolowiny w kostkach zamrozonej
200g cebuli
2 zabki czosnku
20g oleju
1 puszka pomidorow
1 lyzeczka slodkiej papryki
1/4 lyzeczki pieprzu
250g smietany cremefine do gotowania
Wlewamy wode, dodajemy sol, ryz do koszyczka, kapuste na varome, 25 minut, varoma, obr
1
Do pustego naczynia miksujacego dajemy mieso, rozdrabniamy (ja juz mialam zmielone, ale
20sek/obr 7)
Do pustego naczynia dajemy cebule, czosnek, 3 sek/obr 5
Dodajemy olej, dusimy 2 min/varoma, obr 1
Dodajemy mieso, pomidory z puszki, przyprawy, bez miarki MT dusimy 6 minut/varoma,
wsteczne, obr 1
Dodajemy smietane, zmieniamy obroty, , mieszamy 10 sekund na 4.
Wszystko mieszamy w naczyniu zaroodpornym, zapiekamy z 20 minut w 180 stopniach.
Ja dalam ciut wiecej ryzu, nie wolowine, a wieprzowine (chuda szynka). Naprawde pyszne,
jak golabki, ale lepsze
fajna jest też babka orzechowa
4 jaja + 3/4 szklanki cukru brązowego( wcześniej mielę na puder) obroty 3
dosypać
1 szklanka mąki orkiszowej typ 630
1 szklanka ziemniaczanej
1 szklanka dowolnych orzechów
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 z czubkiem łyżeczki proszku do pieczenia
dolać
3/4 szklanki oleju
zwiększyć obroty do 7-8 przez 1 min i na blachę piec ok 50 min temp 180 st
uwielbiam surówki z marchewki
1/ marchewka , chrzan i kapka majonezu
2/marchewka, jabłko, sok z cytryny, cukier, oliwa
3/ marchewka, zielona pietruszka, odrobina majonezu
4/ marchewka, biała kapusta, por, odrobina majonezu
5/ marchewka, ananas, oliwa
6/ marchewka, jabłko, kapusta pekińska, oliwa
7/marchewka, biała kapusta, rodzynki, sok z cytryny, odrobina majonezu,
8/ marchewka, seler, ananas, rodzynki, sok z cytryny, majonez
P. S używam do surówek majonezu bo jestem uczulona na mleko i śmietany nie stosuję
wcale, ale można stosować zamiennie
Moja ukochana suróweczka, dawniej robiona dużo dłużej na tarce, teraz migusiem w TM:
marchewka
jabłko
śmietana
cukier
sok z cytryny
mniam
a ja polecam surówkę z następujących składników:
1/4 główki białej kapusty, 1/4 główki czerwonej kapusty, papryka, marchewka, cebulka,
rzodkiewki, majonez i przyprawy
tak na 7 sekund bo kiedyś sie zagapiłam i mi sieczka wyszła
Ja bardzo lubię siekać gotowane buraczki na surówkę. Przynajmniej kuchni nie mam
zachlapanej.
A dzisiaj do obiadu zrobiłam surówkę z ogórków kiszonych, cebuli, marchewki i odrobiny
Plik z chomika:
tomaszw291
Inne pliki z tego folderu:
Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.pdf
(484886 KB)
Thermomix ABC Przystawki Varoma.pdf
(15914 KB)
Thermomix ABC Przystawki Varoma(1).pdf
(15914 KB)
Thermomix Radość gotowania.pdf
(21804 KB)
Thermomix Kuchnia Francuska(1).pdf
(29489 KB)
Inne foldery tego chomika:
George Orwell
TERMOMIX - WSZYSTKO
thermomix full
WOJNA I KOŚCIÓŁ
Żydostwo
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin