Grzanki z pieczarkami na grillu.doc

(23 KB) Pobierz

Grzanki z pieczarkami na grillu

 

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Gotuj i ciesz się życiem!.

 

Przygotowanie: 40 min

 

Trudność: Łatwe

 

 

Składniki na 4 porcje

 

                            400 g świeżych pieczarek

                           

                            1 mała cebula

                           

                            1 ząbek czosnku

                           

                            oliwa z oliwek

                           

                            2-3 łyżeczki octu balsamico

                           

                            12 kromek chlebka ciabatta lub bułki paryskiej

                           

                            folia aluminiowa

                           

                            pieprz czarny ziarnisty w młynku

                           

                            sól czosnkowa

                           

 

Etapy przygotowania

 

1.                            Pieczarki oczyścić na sucho i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i razem z cebulą dodać do pokrojonych pieczarek. Wymieszać i na krótko odstawić. Z folii aluminiowej sporządzić "pojemnik". Brzegi arkusza folii aluminiowej złożyć podwójnie, podnieść w górę, zagiąć rogi, tworząc w ten sposób "formę do pieczenia". Na dno "formy" wlać trochę oliwy, wrzucić pieczarki i na gorącym ruszcie grilla, smażyć około 3 minut. Polać octem balsamicznym i dalej smażyć do momentu, aż ocet wyparuje. Pieczarki doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kromki pieczywa opiec na grillu na kolor złocistożółty. Gorące pieczarki wyłożyć na opieczone kromki pieczywa i natychmiast podać.

                                                       

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin