Tort owocowyciasto biszkoptowe:8 jaj,20 dag (niepełna szklanka) cukru,25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,starta skórka z cytryny,tłuszcz do tortownicymasa:50 dag masła lub margaryny,6 jaj,40 dag (1 2/3 szklanki) cukru,25 dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowejdo dekoracji:15 dag owoców (truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie itp.), herbata lub poncz Wykonać ciasto biszkoptowe zaparzane. Przygotować owoce: umyć, osączyć, odszypułkować, owoce do kremu przetrzeć.Sporządzić krem: jaja z cukrem ubijać na parze, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy. Masę ostudzić ubijając. Masło ucierać w makutrze, dodając stopniowo masę jajeczną. Na końcu dodać przetarte owoce i zapach.Biszkopt pokroić na 3 krążki i nasączyć je herbatą lub ponczem. Na pierwszy krążek położyć warstwę kremu, warstwę owoców, następnie kolejne krążki ciasta przekładane kremem i owocami. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć owoce i ewentualnie zalać je tężejącą galaretką sporządzoną z ilością wody o połowę mniejszą niż przewiduje przepis na opakowaniu. Boki tortu posmarować masą. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Do przełożenia można użyć innej dowolnej masy. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
MM
asgoodasitgets