Filet z łososia norweskiego z pieca.doc

(52 KB) Pobierz
Filet z łososia norweskiego z pieca

Filet z łososia norweskiego z pieca 

podawany z młodym szpinakiem, serem "oscypkiem", grzankami i sosem cytrynowo-miodowym 

Przygotowanie: 20 minut

Kaloryczność: 576 kcal/porcja


Składniki na 4 porcje
 

Surowy filet z łososia norweskiego (bez skóry) - 400 g

 

 

Ser "Oscypek" - 100 g

 

 

Liście młodego szpinaku - 200 g

 

 

Melon "Gallo" - 1/2 szt.

 

 

Mango - 1/2 szt.

 

 

Szczypiorek - 1/2 pęczka

 

 

Czerwony pieprz do dekoracji

 

 

Sos vinaigrette cytrynowy: musztarda Dijon - 1 łyżka, oliwa z oliwek - 5 łyżek, sok z 1 cytryny, miód - 1 łyżeczka, świeża mięta - 3 listki, przyprawy do smaku: sól, biały pieprz, cukier)

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Na talerzu układamy umyte liście szpinaku, a następnie dodajemy upieczony filet z łososia (15 minut w temperaturze 180°C) z pokrojonym melonem i mango.

 

 

 

 

2.

Całość posypujemy tartym serem "Oscypkiem" i czerwonym pieprzem oraz skrapiamy sosem vinaigrette. Danie to nadaje się do zapiekania. Podajemy z grzankami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin