Thermomix TM31
Czas całkowity: 40 min, czas przygotowania: 15 min
Składniki na 12 słoików 150 ml:
50 g
nasion kolendry
1000 g
czerwonej papryki, słodkiej, oczyszczonej z nasion
500 g
czerwonej papryki, ostrej, oczyszczonej z nasion
soli
400 g
koncentratu pomidorowego
1 opakowanie
kwasku cytrynowego
cukru
20 g
papryki ostrej, mielonej
8 - 10
ząbków czosnku
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć kolendrę, zmiksować 20 s/obr. 10.
2. Dodać połowę papryki słodkiej i ostrej, zmiksować 10 s/obr. 7.
3. Dodać pozostałą paprykę, zmiksować 10 s/obr. 7.
4. Dodać pozostałe składniki, zmiksować 1 min/obr. 10, następnie gotować 25 min/100°C/obr. 3.
5. Gorący koncentrat ostrożnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić dnem do góry, odstawić do ostygnięcia.
Wskazówka
Adżika może służyć jako sos (np. do makaronów, mięs z grilla) lub jako dodatek do sosu (np. pomidorowego).
Jest doskonała również jako dip do przekąsek (np. nachos, surowych warzyw).
Można jej używać zamiast ketchupu.
© Vorwerk International Mittelsten Scheid & Co. 1 / 1
joanka0