Chili con carne 2.TXT

(2 KB) Pobierz
Chili con carne 2

Porcje: 3-4 porcje 
  
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego(najlepiej wołowiny),
- puszka czerwonej fasolki,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 cebula duża albo dwie małe,
- trochę masła,
- sos seczuański chili Uncle Ben's (jest najlepszy!!),
- przyprawa meksykańska(np.kamis albo ducros) vegeta,
- przyprawa chili. 

Jak przyrzšdzić?
Przed rozpoczęciem smażenia:
- kroimy cebulę w kostkę,
- rozpuszczamy kostkę rosołowš w 0,5 szklanki goršcej wody(przegotowanej oczywicie),
- wrzucamy fasolkę na durszlak żeby "odciekła".
Rozpuszczamy kawałek masła na patelni,wrzucamy pokrojonš cebulę i smażymy mieszajšc aż się "zeszkli".Dodajemy mięsko i smażymy mieszajšc aż nabierze koloru.Zalewamy mięso na patelni rosołkiem z kostki i mieszamy aż jakies 90% tego rosołu wyparuje.Wtedy dodajemy sos Uncle Ben's i mieszamy.Dodajemy trochę vegety,przyprawy meksykańskiej i chili(wszystko według upodobań ale nie przesadzajmy,szczególnie z tym ostatnim). Mieszamy i dodajemy fasolkę. Smażymy jeszcze jakie 5 minut, dokładnie mieszajšc i chili con carne gotowe. Smacznego!!!!!

Potrzebne przybory:
Duża patelnia, łopatka do mieszania, durszlak, nóż, deska do krojenia, szklanka, łyżka.

Jak podawać?
Ja jem tš potrawę na kilka sposobów:
- z chipsami meksykańskimi czyli nachos(dostępne w większosci sklepów)
- ze specjalnymi przeznaczonymi do chili tacosami czyli takimi większymi nachosami :) ale to dosyć droga przyjemnoć
- i moja ulubiona opcja oszczędnociowa :) : zawijam chili con carne w naleniki,wkładam do żaroodpornego naczynia cieram na wierzch żółty ser, posypuję oregano i zapiekam aż ser sie rozpuci...pyyyycha
Potrawa jest baaardzo sycšca(ja wysiadam po dwóch nalenikach) szczególnie jeli jest mocno przyprawiona!!!
Jeszcze jedna uwaga: Jesli lubicie pikantne chili pamiętajcie o dużej butli czego do picia!!!! :) 

 
Uwagi:
Wiem,że niektórzy mogš mieć zastrzeżenia że używam gotowych sosów ale dla mnie tak jest wygodniej i szybciej.Uwaga na sosy różnych innych firm...sš tańsze ale ja parę razy natknęlam sie na przyklad na skórki od pomidora w nich występujšce...Uwierzcie mi to nie jest najmilsze doznanie kulinarne! 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin