BUŁECZKI HAMBURGEROWI.doc

(195 KB) Pobierz
BUŁECZKI HAMBURGEROWI

BUŁECZKI HAMBURGEROWI

 

 

Składniki na 8 dużych bułeczek:

·         3/4 szklanki ciepłej wody

·         1/3 szklanki mleka w proszku

·         2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego

·         1,5 łyżki cukru

·         3/4 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

·         1 jajko

·         2,5 szklanki mąki pszennej

 

Ponadto:

·         1 żółtko

·         1 łyżka mleka

·         sezam do posypania

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

 

Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

 

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.

 

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin