GRAHAMKI.doc

(220 KB) Pobierz
GRAHAMKI

GRAHAMKI

 

 

Składniki na 10 sztuk:

·         pół szklanki letniego mleka

·         pół szklanki letniej wody

·         1 łyżka melasy*

·         1,5 łyżki miodu

·         1 łyżeczka soli

·         2,5 szklanki mąki graham**

·         1 szklanka mąki pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)

·         30 ml oleju (2 łyżki)

·         7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

 

Dodatkowo:

·         1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

 

Suche drożdże wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Mleko i wodę wymieszać z melasą, miodem, solą i olejem. Dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać około 10 minut do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z przystawką - hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klejące, ewentualnie można podsypać kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

 

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części, następnie oprószając dłonie mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej semoliną (lub wyłożonej matą teflonową), przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).

 

Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.

 

Dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

 

Smacznego :)

 

* melasę można zastąpić miodem, jednak nada ona bułeczkom ładniejszego koloru

 

** mąka graham - mąka pszenna typ 1550 (do kupienia m.in. w Bomi)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin