GRAHAMKI
Składniki na 10 sztuk:
· pół szklanki letniego mleka
· pół szklanki letniej wody
· 1 łyżka melasy*
· 1,5 łyżki miodu
· 1 łyżeczka soli
· 2,5 szklanki mąki graham**
· 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (plus 2 - 3 łyżki na podsypanie)
· 30 ml oleju (2 łyżki)
· 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
· 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Suche drożdże wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Mleko i wodę wymieszać z melasą, miodem, solą i olejem. Dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać około 10 minut do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z przystawką - hakiem do ciasta drożdżowego), ciasto może pozostać klejące, ewentualnie można podsypać kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na około 90 gramowe części, następnie oprószając dłonie mąką uformować w podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej semoliną (lub wyłożonej matą teflonową), przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).
Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)
* melasę można zastąpić miodem, jednak nada ona bułeczkom ładniejszego koloru
** mąka graham - mąka pszenna typ 1550 (do kupienia m.in. w Bomi)
jason567