KAJZERKI.doc

(77 KB) Pobierz
KAJZERKI

KAJZERKI

 

 

Składniki na 10 sporych kajzerek:

·         3 szklanki mąki pszennej

·         ¾ szklanki letniej wody

·         1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych

·         1½ łyżeczki cukru

·         1 łyżeczka soli

·         1 jajko

·         2 łyżki roztopionego masła

 

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia*. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

 

Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC.

 

Dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić,  uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.

 

Smacznego :)

 

* z drożdżami świeżymi najpierw zrobić rozczyn

Zgłoś jeśli naruszono regulamin