Sznycle z grzybami.doc

(76 KB) Pobierz
Sznycle z grzybami

Sznycle z grzybami



Składniki:

50 dag cielęciny bez kości (na sznycle), 2 łyżki oleju, 1 łyżka świeżego masła, 4 duże kapelusze suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki lub kożlaki), 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,

1 łyżka mączki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Suszone kapelusze grzybów dokładnie umyć, namoczyć w letniej wodzie, kiedy będą miękkie, ugotować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 4 plastry, lekko zbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, na patelni rozgrzać olej, zrumienić sznycle z obu stron, podlać 4 łyżkami wody, dodać masło i sos sojowy, dusić pod przykryciem około 20 minut. Mięso wyjąć z sosu, trzymać w cieple, grzyby osączyć, mąkę rozprowadzić 2 łyżkami ostudzonego wywaru z grzybów, dodać do sosu ze smażenia, włożyć grzyby, dusić kilka minut. Sznycle podawać na ciepło z grzybami, polać sosem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin