Salatka z solonych grzybowPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.300 g grzybow solonych lub marynowanych,3 kartofle ugotowane w mundurkach,1 cebula,4 pomidory,150 g korniszonow,3 jaja ugotowane na twardo,1,5 lyzeczki musztardy,2 lyzki oliwy,1/3 lyzeczki cukru,1/3 lyzeczki kminku,1 lyzka siekanego koperku,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,sol, pieprz.1. Ostudzone kartofle obrac i pokroic w cienkie paski.2. Grzyby pokroic w plasterki o grubosci 2-3 mm.3. Jaja obrac i pokroic w kostke.4. Pomidory umyc i pokroic w cienkie plasterki, a kazdy z nich nastepnie na 4czastki. Cebule obrac i drobno posiekac.5. Wszystkie wymienione skladniki polaczyc ze soba, dodac oliwe, musztarde,sol, cukier oraz przyprawy i starannie wymieszac.6. Podawac posypana siekanym koperkiem i zielona pietruszka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 14.
Mimeta