tort_cappuccino(1).pdf
(
325 KB
)
Pobierz
Przepisy
Tort cappuccino
P R Z E P I S Y
Spód:
100 g masła
•
2 jajka
•
170 g cukru
•
180 g mąki
•
2 łyżeczki proszku do pieczenia
•
100 ml mleka
Krem:
4 żółtka
•
170 g drobnego cukru do wypieków
•
500 g sera mascarpone
•
2 łyżeczki żelatyny w proszku
•
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
•
100 ml wody
WYKONANIE
•
3 łyżki likieru amaretto
•
300 ml śmietany kremówki
•
Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru
Formę o średnicy 21 lub 22 cm ze
zdejmowaną obręczą wysmarować
masłem i posypać bułką tartą.
Stopić i ostudzić masło.
Ubić jajka z cukrem. Najlepiej ustawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować
•
•
•
przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować
jeszcze przez kilka minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier całkowicie się rozpuści.
Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie
•
wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotow-
anej formy.
Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z
•
formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w przypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem
•
mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać
•
żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać
likier.
Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
•
Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką
kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spoda-
mi. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad
tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika.
NOTATKI
•
•
Plik z chomika:
Wrozbitka
Inne pliki z tego folderu:
Przepisy-Zupy.pdf
(218 KB)
Przepisy-Desery.pdf
(105 KB)
ciasto_gruszkowo_imbirowe.pdf
(310 KB)
Przepisy-Zapiekanki.pdf
(227 KB)
Przepisy-Ciasta.pdf
(510 KB)
Inne foldery tego chomika:
aktorki
Aniołek60
Boa55
darusiek1989
dla mlodziezy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin