babka_migdalowa.pdf
(
297 KB
)
Pobierz
Przepisy
Babka Migdałowa
z białą czekoladą i pomarańczą
P R Z E P I S Y
Składniki:
•
130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
•
80 g masła, pokrojonego w kostkę
•
8 łyżek cukru
•
3 jajka, oddzielone żółtka od białek
•
40 g mąki
•
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•
100 g zmielonych migdałów*
•
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Polewa z białej czekolady:
150 g białej czekolady
•
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
•
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (op-cjonal-
WYKONANIE
nie) lub soku z pomarańczy
1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
•
1.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do
miseczki włożyć białą czekoladę i masło.
Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką
ilością gotującej się wody i mieszać
składniki aż się roztopią i połączą w jedną
masę.
Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do piecze-
Forma o pojemności 1,5 litra, wysmarowana masłem i posy-
pana bułką tartą
Połówki migdałów do dekoracji
2.
3.
nia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.
Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z
4.
pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 40 - 45 minut (można sprawdzić patycz-
kiem). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.
Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać
śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze
skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując
konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby
przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.
* Ja kupuję migdały w całości, obrane i mielę je w młynku do kawy.
NOTATKI
•
Plik z chomika:
Wrozbitka
Inne pliki z tego folderu:
Przepisy-Zupy.pdf
(218 KB)
Przepisy-Desery.pdf
(105 KB)
ciasto_gruszkowo_imbirowe.pdf
(310 KB)
Przepisy-Zapiekanki.pdf
(227 KB)
Przepisy-Ciasta.pdf
(510 KB)
Inne foldery tego chomika:
aktorki
Aniołek60
Boa55
darusiek1989
dla mlodziezy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin