Pączki z ziemniakami***
Składniki:
1kg ziemniaków
6 jaj
25dkg margaryny roztopionej
10dkg drożdży
1 cukier waniliowy
1szklanka cukru
1 kieliszek spirytusu-lub wódki
Szczypta soli.
Wykonanie: ziemniaki ugotować ostudzić i przepuścić przez praskę
Doradzę pokruszyć do roztopienia dodać ciepłą margarynę, dodać 1 kieliszek spirytusu.,
Lub 2-3 kieliszki wódki mąkę wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy lekko schłodzone ziemniaki, następnie zrobić dołek w cieście i wlewamy ciepła margarynę z drożdżami oraz rozmącone jajka-lekko rozmieszane, wyrobić ciasto i odstawić na Pol godziny do wyrośnięcia, formować paczki do środka dodać dżem następnie usmażyć na oleju
ciastka_cynamonowe
* 110 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 jajko
* 1 1/4 szklanki mąki
* 3/4 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
* 1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Dodać jajko i dobrze utrzeć.
* 2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.
* Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
* Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.
* 3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać.
* Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.
* Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia.
* Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.
Uwagi:
WYSTARCZA NA 25 SZTUK
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + czas chłodzenia Pieczenie 8 min
Tłuszcz (w dowolnej postaci) nadaje pieczonym produktom miękkość i wydłuża czas przechowywania.
W większości wypieków można wymiennie stosować dobrej jakości margarynę i masło.
.
Wrozbitka