Pączki z ziemniakami.doc

(25 KB) Pobierz
Pączki z ziemniakami***

Pączki z ziemniakami***

 

 

Składniki:

1kg ziemniaków

6 jaj

25dkg margaryny roztopionej

10dkg drożdży

1 cukier waniliowy

1szklanka cukru

1 kieliszek spirytusu-lub wódki

Szczypta  soli.

 

Wykonanie: ziemniaki ugotować ostudzić i przepuścić przez praskę

 

Doradzę pokruszyć do roztopienia dodać ciepłą margarynę, dodać 1 kieliszek spirytusu.,

 

Lub 2-3 kieliszki wódki mąkę wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy lekko schłodzone ziemniaki, następnie zrobić dołek w cieście i wlewamy ciepła margarynę  z drożdżami oraz rozmącone jajka-lekko  rozmieszane, wyrobić ciasto  i  odstawić na Pol godziny do wyrośnięcia, formować paczki  do  środka  dodać dżem następnie  usmażyć  na oleju

 

 

 

 

ciastka_cynamonowe

 

 

 

Składniki:

 

* 110 g masła

* 1 szklanka cukru pudru

* 1 jajko

* 1 1/4 szklanki mąki

* 3/4 łyżeczki sody

* 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

 

* 1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

* Dodać jajko i dobrze utrzeć.

* 2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.

* Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.

* Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.

* 3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać.

* Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.

* Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia.

* Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.

 

Uwagi:

WYSTARCZA NA 25 SZTUK

Piec w temperaturze 180°C

Przygotowanie 15 min + czas chłodzenia Pieczenie 8 min

Tłuszcz (w dowolnej postaci) nadaje pieczonym produktom miękkość i wydłuża czas przechowywania.

W większości wypieków można wymiennie stosować dobrej jakości margarynę i masło.

 

 

 

 

 

.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin