Kurze piersi z piekarnika.doc

(167 KB) Pobierz
Kurze piersi z piekarnika

Kurze piersi z piekarnika 

Pieczenie: 20 minut
Trudność: Łatwe

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka

5-6 pieczarek

1 cebulka

majonez

15-20 dag sera żółtego

sól, pieprz


Etapy przygotowania

1.

Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!).

2.

Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety.

3.

Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.

 

Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami 

Przygotowanie: ok. 30 minut
Pieczenie: 50 min.
Trudność: łatwe

Składniki

jedna szklanka cukru

cztery jajka

dwie szklanki mąki

łyżeczka sody

dwie łyżeczki proszku do pieczenia

trzy łyżeczki cynamonu

pięć jabłek

2/3 szklanki oleju

10 dkg posiekanych orzechów włoskich

5 dkg migdałów


Etapy przygotowania

1.

Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.

2.

Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.

3.

Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.

4.

Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.

5.

Ciasto zawsze się udaje, pięknie pachnie podczas pieczenia. Najbardziej lubię na ciepło, z filiżanką herbaty cynamonowej.

 

BABA DROŻDŻOWA 

Przygotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 1 1/2 godz.
Pieczenie: ok. 40 min.
Trudność: łatwy

Składniki

1/4 mąki tortowej

4 żółtka

4-5 dkg drożdży

1/4 szkl. rozpuszczonego masła

max. 1/2 szkl. cukru pudru

1/2 szkl. ciepłego mleka

skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy itp.


Etapy przygotowania

1.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę.

2.

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, wlać do mąki i całość zmiksować. Dodać masło i dalej miksować.

3.

Umoczone w mące bakalie delikatnie wmieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w cieple na ok. 1 1/2 godz.

4.

Do wysmarowanej zimnym masłem formy babowej wlać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przez 30 min. Delikatnie posmarować wierzch białkiem jaja.

5.

Piec 170C przez ok. 40 min. Po upieczeniu postawić na mokrą ścierkę, podważyć brzegi i obrócić na suchy ręcznik.

6.

Całość po ostygnięciu posmarować lukrem: 1/2 szkl. cukru pudru + sok z cytryny + białko jaja

 

Sałatka z ogórków 

Pyszny dodatek do obiadów i nie tylko 

Przygotowanie: 10 minut
Oczekiwanie: 5 dni
Trudność: łatwy

Składniki

ogórki wężowe ( sałatkowe)

koperek

zalewa: 1/2 l. octu 10% +3 l. zimnej wody+3/4 kg cukru, 2 łyżki soli,

1 duża cebula


Etapy przygotowania

1.

Ogórki umyć, pokroić na cienkie plastry, posolić i odstawić na 1/2 godziny.

2.

Przygotować zalewę: 3 litry zimnej wody + 3/4 kg cukru +2 łyżki soli + 1/2 l. octu + pokrojona w plastry cebula. Doprowadzić do wrzenia.

3.

Ogórki odcedzić i odcisnąć z wody, dodać dużo pokrojonego koperku. Włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.

 

BOUNTY 

przepis BABCI 

Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Trudność: średnio trudne

Składniki

1 litr mleka,

600 g wiórków kokosowych,

200g cukru.

200 g masła,

cukier waniliowy,

konfitura z wiśni lub czarnej porzeczki,

2 biszkopty ( mogą być gotowe spody),

polewa czekoladowa


Etapy przygotowania

1.

Biszkopty posmarować konfiturą.

2.

Mleko zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki kokosowe i gotować tak długo aż mleko odparuje i pozostanie masa kokosowa.

3.

Gorącą masę wyłożyć na wysmarowane biszkopty. Przykryć drugim biszkoptem i wstawić na 2 godziny do lodówki.

4.

Udekorować polewą czekoladową i orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego.

 

Pikle cytrynowe 

wyśmienite do mięs i chleba 

Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 7 dni
Duszenie: 10 minut
Trudność: łatwe

Składniki

cytryny - sparzone wrzątkiem i wyszorowane,

chili, imbir,

nasiona gorczycy, kolendry i kozieradki,

kumin, kardamon, sól


Etapy przygotowania

1.

Cytryny pokroić na ćwiartki, posypać solą, dodać chili i starty imbir. Odstawić na kilka minut.

2.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić nasiona i przyprawy, przesmażyć aż uwolnią aromat. Wrzucić cytryny i dusić na bardzo małym ogniu przez 10 minut.

3.

Przełożyć do słoika wraz z sosem z patelni, zamknąć słoik. Najlepsze są po 7 dniach ale mogą oczywiście stać dłużej. Smacznego.

 

Babeczki czekoladowe 

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Trudność: średnio trudne
Składniki

180 g. czekolady,

180 g. masła,

3 jajka,

3 zółtka,

3 łyżki mąki

6 łyżek cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Etapy przygotowania

1.

Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze.

2.

3 całe jajka + 3 złótka wymieszać z 6 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodać lekko ciepłą masę czekoladową. Wymieszać.

3.

Wlać do wysmarowanych foremek (Produkt w takiej postaci można zamrozić!) Piec 20 minut w 200 stopniach. (Jeśli były wcześniej zamrożone dodać 10 minut w piecu.)

 

Kotlety pożarskie 

Przygotowanie: 40 minut
Smażenie: 20 minut
Trudność: łatwy

Składniki na 4 porcje

500 g kurzych piersi

2 bułki bez skórki

125 ml mleka

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin