Kurze piersi z piekarnika
Pieczenie: 20 minutTrudność: ŁatweSkładniki
•
1 podwójna pierś z kurczaka
5-6 pieczarek
1 cebulka
majonez
15-20 dag sera żółtego
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!).
2.
Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety.
3.
Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.
Jabłkowo-cynamonowe ciasto z orzechami i migdałami
Przygotowanie: ok. 30 minutPieczenie: 50 min.Trudność: łatweSkładniki
jedna szklanka cukru
cztery jajka
dwie szklanki mąki
łyżeczka sody
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
trzy łyżeczki cynamonu
pięć jabłek
2/3 szklanki oleju
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
5 dkg migdałów
Jajka ubić mikserem ze szklanką cukru.
Przesianą mąkę połączoną z sodą, proszkiem i cynamonem dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Miksować na wolnych obrotach.
Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka, olej, orzechy oraz migdały. Wymieszać łyżką.
4.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy, piec w 180 stopniach ok. 50 minut.
5.
Ciasto zawsze się udaje, pięknie pachnie podczas pieczenia. Najbardziej lubię na ciepło, z filiżanką herbaty cynamonowej.
BABA DROŻDŻOWA
Przygotowanie: 30 min.Oczekiwanie: 1 1/2 godz.Pieczenie: ok. 40 min.Trudność: łatwySkładniki
1/4 mąki tortowej
4 żółtka
4-5 dkg drożdży
1/4 szkl. rozpuszczonego masła
max. 1/2 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. ciepłego mleka
skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy itp.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, wlać do mąki i całość zmiksować. Dodać masło i dalej miksować.
Umoczone w mące bakalie delikatnie wmieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w cieple na ok. 1 1/2 godz.
Do wysmarowanej zimnym masłem formy babowej wlać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia przez 30 min. Delikatnie posmarować wierzch białkiem jaja.
Piec 170C przez ok. 40 min. Po upieczeniu postawić na mokrą ścierkę, podważyć brzegi i obrócić na suchy ręcznik.
6.
Całość po ostygnięciu posmarować lukrem: 1/2 szkl. cukru pudru + sok z cytryny + białko jaja
Sałatka z ogórków
Pyszny dodatek do obiadów i nie tylko
Przygotowanie: 10 minutOczekiwanie: 5 dniTrudność: łatwySkładniki
ogórki wężowe ( sałatkowe)
koperek
zalewa: 1/2 l. octu 10% +3 l. zimnej wody+3/4 kg cukru, 2 łyżki soli,
1 duża cebula
Ogórki umyć, pokroić na cienkie plastry, posolić i odstawić na 1/2 godziny.
Przygotować zalewę: 3 litry zimnej wody + 3/4 kg cukru +2 łyżki soli + 1/2 l. octu + pokrojona w plastry cebula. Doprowadzić do wrzenia.
Ogórki odcedzić i odcisnąć z wody, dodać dużo pokrojonego koperku. Włożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.
BOUNTY
przepis BABCI
Przygotowanie: 40 minutOczekiwanie: 2 godzinyTrudność: średnio trudneSkładniki
1 litr mleka,
600 g wiórków kokosowych,
200g cukru.
200 g masła,
cukier waniliowy,
konfitura z wiśni lub czarnej porzeczki,
2 biszkopty ( mogą być gotowe spody),
polewa czekoladowa
Biszkopty posmarować konfiturą.
Mleko zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, dodać wiórki kokosowe i gotować tak długo aż mleko odparuje i pozostanie masa kokosowa.
Gorącą masę wyłożyć na wysmarowane biszkopty. Przykryć drugim biszkoptem i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Udekorować polewą czekoladową i orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Pikle cytrynowe
wyśmienite do mięs i chleba
Przygotowanie: 15 minutOczekiwanie: 7 dniDuszenie: 10 minutTrudność: łatweSkładniki
cytryny - sparzone wrzątkiem i wyszorowane,
chili, imbir,
nasiona gorczycy, kolendry i kozieradki,
kumin, kardamon, sól
Cytryny pokroić na ćwiartki, posypać solą, dodać chili i starty imbir. Odstawić na kilka minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić nasiona i przyprawy, przesmażyć aż uwolnią aromat. Wrzucić cytryny i dusić na bardzo małym ogniu przez 10 minut.
Przełożyć do słoika wraz z sosem z patelni, zamknąć słoik. Najlepsze są po 7 dniach ale mogą oczywiście stać dłużej. Smacznego.
Babeczki czekoladowe
Przygotowanie: 30 minutPieczenie: 20 minutTrudność: średnio trudneSkładniki
180 g. czekolady,
180 g. masła,
3 jajka,
3 zółtka,
3 łyżki mąki
6 łyżek cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze.
3 całe jajka + 3 złótka wymieszać z 6 łyżkami cukru oraz 3 łyżkami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodać lekko ciepłą masę czekoladową. Wymieszać.
Wlać do wysmarowanych foremek (Produkt w takiej postaci można zamrozić!) Piec 20 minut w 200 stopniach. (Jeśli były wcześniej zamrożone dodać 10 minut w piecu.)
Kotlety pożarskie
Przygotowanie: 40 minutSmażenie: 20 minutTrudność: łatwySkładniki na 4 porcje
500 g kurzych piersi
2 bułki bez skórki
125 ml mleka
...
MYSZULA221