Sałatka gruszkowa.pdf

(274 KB) Pobierz
SAŁATKA GRUSZKOWA
Składniki na 4 porcje:
2 słodkie, twarde gruszki
jedna duża lub 2 mniejsze cukinie
½ melona
3 łyżki oliwy
½ cytryny
2 łyżki dość drobno pokrojonych orzechów włoskich
sól
cukier
ewentualnie kilka listków melisy do dekoracji
Gruszki umyj, obierz, po czym pokrój na cząstki i ugotuj w posłodzonej wodzie z dodatkiem soku z
połowy cytryny. Cukinię umyj, pokrój na cienkie plasterki (możesz pokroić ją wzdłuż), po czym parz je
w osolonym wrzątku. Z melona wydrąż kulki specjalną łyżką. Składniki sałatki połącz i dokładnie
wymieszaj. Posyp orzechami.
Sałatkę polej oliwą, oprósz solą i szczyptą cukru do smaku. Możesz też udekorować ją listkami melisy.
Przepis z gazety „Świat kobiety”
886141752.001.png 886141752.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin