Ciasto kokosowe.docx

(11 KB) Pobierz

Ciasto kokosowe

Ciasto biszkoptowe

4 jajka

12 dag cukru

12 dag mąki

½ proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe

5 białek

1 szklanka cukru

20 dag kokosu

krem ;

5 żółtek

1 budyń śmietankowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

½ litra mleka

6 łyżek cukru

20 dag margaryny

Dekoracja:

Polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijając dodać białka.

Pod koniec ubijania dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej

Formy o wymiarach 25-36 cm. piec około 25 minut

W temperaturze 160-170 stopni. Ostudzić i wyjąć z formy, biszkopt nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

 

Białka ubić dodać cukier ,i nadal ubijać .Następnie dodać  kokos i delikatnie wymieszać .prostokątną formę wyłożyć folią aluminiową wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą .Wylać ciasto kokosowe i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec około 25 min w tem160-170 stopni.

 

Z obu mąk , budyniu cukru, mleka i żółtek ugotować budyń . ostudzić. margarynę utrzeć na puszystą masę dodając porcjami budyń.

 

Na biszkopt wyłożyć krem a następnie ciasto kokosowe, lekko docisnąć. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin