Tort czekoladowy.doc

(179 KB) Pobierz
Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

składniki

·         jajka - 5 sztuk

·         masło - 30 dag

·         cukier - 30 dag

·         mąka - 30 dag

·         cukier waniliowy - 1 opakowanie

·         proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

·         gorzka czekolada - 15 dag

·         skórka starta z pomarańczy

·         orzechy laskowe mielone - 15 dag

·         zapach rumowy

DEKORACJA:
morelowe konfitury - 10 dag

·         cukier grysikowy - 10 dag

·         polewa czekoladowa - 40 dag

·         mielone migdały - 10 dag

·         zapach migdałowy

·         cukier puder - 30 g

             
 
sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jasny krem. Czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej i wymieszać z masą jajeczną. Ubić białka na sztywną pianę. Do masy dodać orzechy, skórkę pomarańczową, zapach, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temp. 180°C przez 45 minut. Ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa placki. Przełożyć warstwą utartych na gładką masę konfitur. Pozostałymi konfiturami posmarować wierzch i boki tortu. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połową polać ciasto. Poczekać, aż zaschnie. Boki tortu posypać kakao i nożem-piłką uformować dekoracyjne fale. Resztę polewy rozlać cienko na stolnicy. Gdy zastygnie, za pomocą łopatki formować rządek po rządku czekoladowe wałeczki. Udekorować nimi wierzch tortu. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop. Wymieszać z migdałami i zapachem. Ostudzić. Z masy wykrawać ozdoby. Przybrać nimi tort. Posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 105 minut
Czas pieczenia: 45 minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin