Wkładka śliwkowa:
Około 50 dag śliwek kalifornijskich zalać alkoholem (może być rum lub czysta wódka) i pozostawić na noc. Śliwki pokroić w paseczki.
Biszkopt orzechowy - składniki:
· 4 jajka
· 4-5 łyżek zmielonych orzechów
· 3 łyżki mąki tortowej
· 3 łyżki bułki tartej
· 4 łyżki cukru
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze około 5 minut. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Wylać na posmarowaną blaszkę (25x42) piec w temp,180 stopni około 30 minut.
Wkładka orzechowa - składniki:
· 25 dag orzechów grubo pokrojonych
· 5 jaj
· 3/4 szklanki cukru
· 1 łyżka płynnego miodu
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i miód. Delikatnie wymieszać. Upiec na blaszce posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyłożyć na deseczkę, papier zdjąć.
Krem - składniki:
· 5 żółtek (z wkładki orzechowej)
· 1/2 l mleka
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 1 1/2 masła i margaryny (pół na pół)
Wykonanie: Połowę mleka wraz z cukrem dać gotować. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę, wlać na gotujące się mleko i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło i margarynę utrzeć, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Łączenie ciasta: Biszkopt orzechowy - część kremu - wkładka orzechowa - krem - śliwki - pozostała część kremu - posypać ciasto mielonymi orzechami i tartą czekoladą (można polać polewą)
Smacznego!
Tupek3232