Puchaty sernik cytrynowy.doc

(344 KB) Pobierz
Puchaty sernik cytrynowy

Puchaty sernik cytrynowy

 

50 g miękkiego masła,
160 g drobnego cukru,
1 łyżka mąki,
250 g twarogu (używam gotowego mielonego, wiaderkowego na serniki),
250 g serka śmietankowego,
150 g kwaśnej śmietany,
2 łyżki miodu,
5 jaj (oddzielnie białka i żółtka),
1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
skórka otarta z cytryny,

dodatkowo -
ulubione kruche ciasto na spód lub opakowanie okrągłych biszkoptów,
1 łyżka drobnego cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
2-3 łyżki płatków migdałowych

 

                    

 

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę. Wymieszać twaróg, serek śmietankowy i śmietanę i dodać do masy maślanej. Zmiksować, dodając miód i żółtka. Na końcu dodać sok i skórkę cytrynową.

 

W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową.

 

Wysmarowaną masłem tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć kruchym ciastem lub biszkoptami i wylać na nie masę serową. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim sernik jeszcze na godzinę, dopiero potem wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

                        

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin