Tęczowy sernik na zimno.doc

(361 KB) Pobierz

 

 

Składniki

·         Biszkopt:

·         2 jajka

·         ½ szklanki cukru

·         1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

·         2 łyżki wody

·         1 łyżka soku z cytryny

·         40 g (2 łyżki) mąki tortowej

·         ½ płaskiej łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

·         Masa:

·         900 ml wody

·         1 Galaretka o smaku truskawkowym Dr. Oetkera

·         1 Galaretka o smaku cytrynowym Dr. Oetkera

·         1 Galaretka o smaku agrestowym Dr. Oetkera

·         1 Sernik na zimno Dr. Oetkera

·         500 ml mleka

·         2 Serki homogenizowane „Apetyt na” o smaku waniliowym Dr. Oetkera

             

 

Opis przygotowania

Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 - 40 minut. Piekarnik gazowy: temp. 175o C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 175o C (powinien być podgrzany) Po upieczeniu ciasto wystudzić. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do trzech płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę. Sernik na zimno przygotować według przepisu na opakowaniu w wersji wzbogaconej. 2/3 kostek z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Pozostałe kostki zostawić do udekorowania góry ciasta. Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i wyrównać łyżką. Na wierzch od razu wsypać resztę pokrojonej galaretki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin