Sos waniliowy:
2 żółtka, 40 - 60 g cukru , ¼ l mleka lub śmietanki , 10 g mąki ziemniaczanej
Połowę mleka zagotować, resztę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gotującym mlekiem ciągle ucierając, sos wychłodzić, oblać kaszkę w kompotierkach.
Sos czekoladowy:
Robi się w ten sam sposób. Dodaje się 20 g kakao, które należy zagotować z mlekiem.
Mus z kaszki manny z sosem waniliowym
100 g kaszki manny, 1/2 litra mleka, 2 białka , 60 g cukru, cukier waniliowy
Kaszkę rozmieszać w ¼ l zimnego mleka, wlać na resztę mleka wrzącego, mieszając gotować na wolnym ogniu, przyprawić do smaku cukrem i wanilią. Ugotowaną kaszkę odsunąć, wymieszać na pulchną masę i wychłodzić, dodać pianę z białek, wymieszać i wyłożyć do kompotierek. Przybrać konfiturą lub dżemem.
joly