Sos waniliowyMus z kaszki manny i sosy na słodko.doc

(21 KB) Pobierz
Sos waniliowy:

Sos waniliowy:

2 żółtka, 40 - 60 g cukru , ¼ l mleka lub śmietanki , 10 g mąki ziemniaczanej

Połowę mleka zagotować, resztę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z wrzącym mlekiem, zagotować mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gotującym mlekiem ciągle ucierając, sos wychłodzić, oblać kaszkę w kompotierkach.  

Sos czekoladowy:

Robi się w ten sam sposób. Dodaje się 20 g kakao, które należy zagotować z mlekiem.  

Mus z kaszki manny z sosem waniliowym

 

 

 

100 g kaszki manny, 1/2 litra mleka, 2 białka , 60 g cukru, cukier waniliowy

 

Kaszkę rozmieszać w ¼ l zimnego mleka, wlać na resztę mleka wrzącego, mieszając gotować na wolnym ogniu, przyprawić do smaku cukrem i wanilią. Ugotowaną kaszkę odsunąć, wymieszać na pulchną masę i wychłodzić, dodać pianę z białek, wymieszać i wyłożyć do kompotierek. Przybrać konfiturą lub dżemem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin