Chrzan.doc

(3495 KB) Pobierz
Chrzan kawalerski

Cacik - jogurt z ogórkami

 



50 dag jogurtu, 2 ogórki sałatkowe, 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy, 4 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 filiżanka wody


Ogórki obierz, zetrzyj na grubej tarce i posyp solą. Jogurt wymieszaj z bardzo zimną wodą, dodaj starte ogórki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj, wlej do małych miseczek. Przed podaniem udekoruj koperkiem i skrop oliwą.

 

Chimichurri - skrzyżowanie winegretu z salsą



4 suszone chili, 5 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżeczka soli morskiej, po 2 łyżki octu i oleju, ew. świeże zioła


Rozkrusz chili w moździerzu. Posiekaj cebulę, natkę i czosnek, wymieszaj z solą i chili, przełóż do miski. Zagotuj ocet z 3 łyżkami wody, polej posiekane składniki. Nie przerywając mieszania, powoli wlewaj olej. Jeśli chcesz zrobić chimichurri z ziołami, dodaj je teraz. Sos wstaw do lodówki. Jest najlepszy po 2 dniach, gdy się przegryzie.

 

Chiński sos do ryb


obrazek potrawy

łyżka Bulionu warzywnego, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, sok i skórka, otarta z dużej cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki cukru, sól, pieprz


Obraną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Zagotuj bulion w szklance wody, dodaj cebulę i czosnek, sos sojowy, cukier, pieprz i skórkę z cytryny. Całość chwilę gotuj na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź zimną wodą (2 łyżki), dodaj do wywaru i, stale mieszając, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej sok z cytryny, całość wymieszaj. Sos jest doskonały zarówno na zimno, jak i na gorąco.

 

CHIŃSKI SOS HOISIN


Jest to sos podobny do sosu śliwkowego, czerwonobrunatnej barwy o ostro-słodkim smaku. Przyrządza się go z soi, czosnku, chilli octu i cukru (a my damy fruktozę). Dodatek do mięsa i warzyw (u nas chyba raczej warzywa)

1 szklanka kolorowej fasoli lub/i soi, 8 łyżek cukru (ja bym dała 3 łyżki fruktozy), 4 łyżki octu, 5 roztartych ząbków czosnku, 6 drobno posiekanych plasterków świeżego korzenia imbiru lub 3 łyżeczki imbiru w proszku, 2-3 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pięciu przypraw lub 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu i 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonych nasion koperku włoskiego lub kopru, 1/4 łyżeczki lubczyku w proszku, 1 łyżka maggi w płynie i 1 łyżeczka wody

 

Wypłukaną fasolę namoczyć w zimnej wodzie na noc Fasolę przelać do garnka, wlać dwie szklanki wody, gotować przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzić odstawiając wywar. Fasolę wystudzić Fasolę zemleć, wymieszać z pozostałymi składnikami, wlać tyle wywaru, aby sos miał konsystencję śmietanki Sos podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min lub do czasu, gdy sos nabierze konsystencji śmietany, ciągle mieszać Przechowywać w małych, wygotowanych słoiczkach, które w lodówce mogą stać przez 6 miesięcy. Proporcje na 3 i 1/2 szklanki

 

Chiński sos słodko-kwaśny

 

łyżka mączki ziemniaczanej, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki octu, 4 łyżki cukru [lub fruktozy lub słodu], 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50ml wody. ew. chilli lub tabasco

 

Zmieszać składniki oprócz mączki i zagotować, dodać rozwodnioną mączkę i gotować ok.5 min.(aż będzie szklisty). Jak dodasz chilli lub tabasco, będzie dodatkowo pikantny.

 

Chrzan



Średni słoik chrzanu (wedle upodobania, kto jaki lubi), 3 całe surowe jajka, 3 łyżki śmietany, łyżeczka cukru 

 

Ubić jajka mikserem tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodać chrzan, śmietanę i cukier, zmiksować w celu połączenia składników. Całość zagotować na małym ogniu tak, aby zgęstniało (ok. 5 minut) 

 



Chrzan do szynki

 

2 słoiczki – 2 x 180 g - utartego chrzanu firmy Polonaise (jest on robiony nie na occie, lecz na kwasku cytrynowym), 4 jajka ugotowane na twardo, ok. 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %, ok. 2 łyżeczki cukru

 

Ugotować jajka na twardo, dobrze ostudzić, obrać. Chrzan przerzucić ze słoiczków na sitko i dobrze odcedzić z zalewy. Utrzeć na drobnej tarce jajka, lekko osolić. Wymieszać w salaterce odcedzony chrzan z utartymi jajkami, doprawiać stopniowo dodawaną śmietaną i cukrem do uzyskania smaku, który nam najbardziej odpowiada. Przełożyć do ozdobnych słoiczków lub pojemniczków, w których będzie podawany na stół. Wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły. Tak przyrządzony chrzan można przetrzymywać w lodówce kilka dni.

 

Chrzan domowy



25 dag świeżego chrzanu, 50 ml śmietany kremówki, 2 jajka na twardo, 1 łyżka cukru, sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

 

Chrzan zetrzeć na drobnej tarce. Zaparzyć lekko wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać chrzan, śmietanę, rozdrobnione widelcem białka i sól do smaku. Całość wymieszać i przełożyć do słoika.

 

Chrzan gotowany



3 słoiczki chrzanu "Polonez", 1/2 litra kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki octu, 4 żółtka, 2 całe jaja


1 słoik chrzanu można zastąpić świeżo startym korzeniem chrzanu. Śmietanę, żółtka, cukier, sól i ocet zmiksować. Na końcu dodać chrzan i wymieszać mikserem. Postawić na kuchence na średnio nagrzanym palniku i cały czas mieszając doprowadzić chrzan do wrzenia. Jak "pyrknie" - wyłączyć i odstawić. Doprawić do smaku. Część chrzanu w słoikach najlepiej zastąpić świeżo startym korzeniem chrzanu. Wtedy ilość żółtek można zwiększyć np. o dwa, trzy.

 

Chrzan kawalerski



Słoik chrzanu, 2 winne jabłka, mały słoik majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, cukier

 

Obrane jabłka utrzeć, wymie­szać z chrzanem, majonezem i jo­gurtem. W razie potrzeby dopra­wić do smaku cukrem,

 

Chrzan łagodny



Średniej wielkości korzeń chrzanu, pół szklanki śmietany, jajo, łyżka masła, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki cukru

 

Utarty chrzan połączyć ze śmie­taną, roztrzepanym jajem i z resz­tą składników, wlać ćwierć szklan­ki wody. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Ostudzić, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Podawać do wędlin i zimnych mięs pieczo­nych. Tak przyrządzonego chrza­nu nie można przechowywać zbyt długo.

 

Chrzan tarty w sloikach

 

Chrzan w korzeniu 50 dag, Śmietana gęsta 2-3 łyżki, Cukier, ocet, sól

 

Chrzan dokładnie wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Natychmiast po starciu przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę. Wymieszać dokładnie, przełożyć do czystego słoika, ugnieść łyżeczką, zakręcić i odłożyć w bardzo chłodne i ciemne miejsce.

 

Chrzan tarty ze śmietaną i żółtkami

 



Korzeń chrzanu gruby, średni 1 szt., Jaja 2 szt., Śmietana 4 łyżki, Ocet, cukier, sól

 

Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z tartym chrzanem, dodać sól, cukier i ocet do smaku.

 

Chrzan tarty ze śmietaną i żółtkami

 

Korzeń chrzanu gruby, średni 1 szt., Żółtko 1 szt., Śmietana 4 łyżki, Ocet, cukier, sól

 

Chrzan umyć, obrać, zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Do startego chrzanu dodać śmietanę, cukier, sól, roztrzepane widelcem żółtko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ocet do smaku.

 

Chrzan w śmietanie

 

starty chrzan, śmietana, starte jabłko, cukier

 

Starty chrzan mieszać ze śmietaną w proporcji 2:1, dodać ociupinkę startego jabłka, ciotkę cukru, wymieszać, wymrozić.

 

Chrzan w śmietanie

 

Śmietana, sól, chrzan

 

Ubić słodką śmietankę bez cukru, dodać szczyptę soli w czasie ubijania. Ja ubijam taka ilość, żeby było około pol. szklanki ubite. Do tego delikatnie wmieszać łyżkę chrzanu. Trzymać w lodowce. Podawać w ciągu godziny od zrobienia.

 

Chrzan z burakami

 

Czas przygotowania: 60 min. Proporcje podane dla 10 osób.

buraki kilogram, chrzan około szklanki, śmietana około szklanki, sól, cukier

 

Przygotowanie chrzanu z burakami zaczynam od upieczenia całych buraków w piekarniku - trwa to niestety bardzo długo - średniej wielkości buraki pieką się około dwóch godzin w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ale... warto to zrobić - dzięki temu będą pachnieć świetnie! Chrzan z burakami. Chrzan z burakami. Kiedy buraki upieczone - to znaczy się w każdy taki burak widelec wchodzi, aczkolwiek z pewnym oporem -nie powinny być za bardzo miękkie, obieram je i kroje na małe kawałki. Owe kawałki buraków mieszam z chrzanem, kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, odrobiną cukru i soli. Tutaj nie podaję proporcji, są, bowiem bardzo, ale to bardzo dowolne - ważne, by było to ostre chrzanem i aromatyczne burakami.

 

Chrzan z czosnkiem

 

6 łyżek chrzanu, 10 ząbków czosnku, 1 kwaśne jabłko, sok z cytryny, kwaśna śmietana, 1 ugotowane żółtko, sól


Czosnek obieramy, bardzo dokładnie rozdrabniamy, ucieramy z żółtkiem, dodajemy pozostałe składniki, ucieramy na gładką masę.

 

Chrzan z jabłkami



5 korzeni chrzanu, 3 winne jabłka, sok z cytryny, cukier

 

Chrzan i jabłka utrzeć, skrapla­jąc, co chwila sokiem z cytryny, wymieszać, doprawić do smaku cukrem, przełożyć do słoja. Tak przyrządzony chrzan należy zużyć w ciągu tygodnia.

 

Chrzan z jajkami i śmietaną

 

8-10 dag chrzanu, 2 jajka, 1/8 j śmietany, sól, cukier, ocet

 

Chrzan umyć oczyścić zetrzeć na drobnej tarce. jaja ugotowane posiekać utrzeć ze śmietaną połączyć z chrzanem dodać do smaku sól cukier i ocet.

 

Chrzan z octem


2 grube łaski chrzanu cukrowego, ocet, kwasek cytrynowy, cukier, sól, woda


Chrzan opłukać, ostrugać, zetrzeć na drobnej tarce, skropić rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym i pozostawić na chwilę rozłożony na talerzu. Po pewnym czasie da chrzanu dodać ocet z wodą, sól i cukier do smaku włożyć do słoika z zakrętką, zamknąć, aby dalej nie wietrzał i zachował odpowiednią gęstość. Smak chrzanu ma być słodkawo-kwaśny.

 

Chrzan z rodzynkami

 

1 duży słoik chrzanu (30 dag) lub niepełne 2 słoiczki chrzanu "Polonez", 1/4 szklanki wody, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżka żelatyny, 1 łyżka masła, garść rodzynek (sparzone, osuszone), 1 łyżeczka mąki, sól, cukier do smaku

 

Wodę zagotować, dodając cukier i sól. Dodać chrzan wymieszany z mąką i masło. Zagotować. Dodać żelatynę i ponownie zagotować i następnie dodać sparzone rodzynki. Chrzan wystudzić, dodać śmietanę. Wymieszać, doprawić jeszcze do smaku. Chrzan nakładać do małych salaterek przepłukanych zimną wodą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem włożyć salaterkę na chwilę do ciepłej wody i wyjąć chrzan (jak galaretkę). Ułożyć na liściu zielonej sałaty. Udekorować, robiąc zieloną "czuprynę" z jarmużu lub zielonej pietruszki. Na Święta Wielkanocne taki chrzan można zrobić w babeczkowych foremkach. Wygląda bardzo dekoracyjnie i jest ciekawy w smaku. Może być ciekawą odmianą na wielkanocnym stole.

 

CHRZAN ZE ŚMIETANĄ

 

Korzonek chrzanu (ok. 150 g), łyżka masła, sok z całej cytryny, surowe żółtko, ćwierć szklanki śmietany, sól, szczypta cukru

 

Obrany i umyty chrzan zetrzeć na drobnej tarce, przelać wrzątkiem. W rondlu stopić łyżkę masła, dodać chrzan, wymieszać, rozprowadzić śmietaną tak, aby powstał gęsty krem. Dodać sól, cukier i sok z cytryny, zaciągnąć żółtkiem. Wstawić na noc do lodówki. Podawać do zimnych mięs i wędlin

 

Chutney ananasowy


obrazek potrawy

świeży ananas, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, pół szklanki octu winnego, niepełna szklanka cukru, 3 ząbki czosnku, 5 dag mielonych migdałów, 2 dag rodzynek, płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki, łyżeczka imbiru, szczypta mielonych goździków, sól


Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Rodzynki sparz. W rondlu zagotuj wino z cukrem, octem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj ananas, migdały, rodzynki oraz przyprawy i mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wystudź. Podawaj do pasztetów i zimnych przekąsek mięsnych.

 

Chutney borówkowy

 

4 porcje:

30 dag smażonych borówek (może być dżem), 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki startego chrzanu, gruszka, sok i skórka otarta z cytryny oraz pomarańczy, pół łyżeczki imbiru


Gruszkę obierz, pokrój, zmiksuj z chrzanem, borówkami i winem. Dopraw do smaku sokiem i skórką z cytrusów oraz imbirem. Odstaw na pewien czas do lodówki. Po schłodzeniu podawaj do zimnych mięs, pasztetów i drobiu w galarecie.

 

Chutney czarnomorski

 

2 porcje:

2 cytryny, 4-5 łyżek keczupu, łyżka oliwy, cukier, cynamon, mielona gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma, curry, imbir


Cytryny sparz, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Keczup wymieszaj z oliwą i wszystkimi przyprawami. Do powstałego sosu włóż plasterki cytryny i wstaw go na dobę do lodówki. sos podawaj do ryb.

 

Chutney gruszkowy

 

8 porcji:

puszka gruszek w syropie (80 dag), strąk marynowanej czerwonej papryki, 1/4 szklanki rodzynek, mała cebula, 2 łyżki octu winnego, łyżka brązowego cukru, 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru, sól, pieprz


Gruszki wyjmij z puszki, osącz (pół szklanki syropu zachowaj) i pokrój w małą kostkę. Posiekaj paprykę i obraną cebulę. W garnku o grubym dnie zagotuj syrop gruszkowy z octem, papryką, rodzynkami oraz imbirem, a także dopraw pieprzem i solą. Od razu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj gruszki i cebulę, wymieszaj, przykryj i duś przez następne 5 minut. Podawaj zawsze na gorąco.

 

Chutnej imbirowo-pomidorowy



1/4 szklanka octu ryżowego, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 puszka (45-50 dag) pokrojonych, obranych pomidorów w zalewie, 1 kawałek cynamonu


Wymieszaj ocet z cukrem i imbirem w małym rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż cały cukier się rozpuści. Dodaj pomidory (razem z zalewą) i cynamon, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Trwa to około 20 minut. Usuń cynamon.

 

Chutney jabłkowy szybki

 

Paprykę opalić naokoło wprost na gazie na czarno (nie spalić) włożyć do miski pokryć szczelnie folią, albo do papierowej torebki, zakręcić, odstawić na kilkanaście minut. Ma to na celu odparowanie, po czym łatwo zdjąć skórkę. Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę, posiekać. Wyjąć paprykę, zdjąć skórkę, resztki można spłukać pod bieżącą woda, posiekać usuwając gniazda i błony. Obrana cebule zetrzeć na tarce, również obrane jabłko, które natychmiast skropić cytryna. Połączyć z papryka i pomidorami. Łodygi selera umyć, obrać z nitek i drobno posiekać. Czosnek rozetr...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin