ZUPA SZPARAGOWA.doc

(26 KB) Pobierz
ZUPA SZPARAGOWA

 

 

                                          ZUPA SZPARAGOWA                             

 

 

                                             50 dag białych szparagów,

                                             ¾ l rosołu (może być z kostki),

                                               2 łyżeczki cukru,

                                            25 dag pomidorów,

                                              1 pęczek bazylii lub natki,

                                              1 łyżeczka soku z cytryny,

                                              5 dag masła,

                                              3 dag mąki,

                                          100 ml śmietany kremówki,

                                                 sól i pieprz,

                                                gałka muszkatołowa,

 

 

Szparagi umyć, obrać. Obierzyny gotowac 10 minut w rosole z łyżeczką cukru. Rosół przecedzić. Szparagi przekroić na skośne kawałki, obgotować w rosole. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną bazylią lub

natką, sokiem z cytryny i resztą cukru.

Z mąki i masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą,

gotować pod przykryciem 5 minut. Śmietanę wlać do zupy pilnując, by się nie zwarzyła. Zupę doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową. Przed podaniem dodać pomidory wymieszane z zieleniną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin